Украйна си иска отказаните ѝ милиарди евро от замразените руски активи в ЕС

15419
Украйна си иска отказаните ѝ милиарди евро от замразените руски активи в ЕС
Снимка: iStock

Украйна настоява да получи още 5 млрд. евро от приходите от замразените руски активи, които ЕС реши да откаже на опустошената от войната страна.

За кои точно отказани печалби настоява Киев?

В началото на пълномащабната руска инвазия през 2022 г. Г-7, ЕС и Австралия замразиха руски активи на стойност около 300 млрд. долара, като около две трети от тях се държат в базираната в Белгия компания за финансови услуги Euroclear.

Европейската комисия предложи 90% от печалбите, генерирани от обездвижените активи, да се използват за закупуване на оръжия за Киев, а останалите 10% да се разпределят в бюджета на ЕС за подпомагане на украинската отбранителна индустрия. Предложената мярка би довела до отпускането на около 3 млрд. евро годишно за Украйна.

Още: САЩ с план за извличане на милиарди за Украйна от замразени руски активи

На Euroclear беше позволено да задържи печалбите, натрупани от активите през 2022 г. и 2023 г., вместо да използва парите в подкрепа на военните усилия на Украйна. Печалбата от 5 млрд. евро от тези две години "се равнява на една година от програмата на Международния валутен фонд (МВФ), така че това са много пари", казва Елена Халушка от Международния център за украинска победа (прокиевска лобистка група), цитирана от Politico.

В най-новото си предложение за активите ЕС се ограничава до помощ за Украйна само от приходите, натрупани след 15 февруари 2024 г. - датата, на която първата част от законодателството беше одобрена от държавите членки. Печалбите, генерирани преди това, ще останат в Euroclear.

Euroclear държи 5-те млрд. евро за потенциални съдебни дела

Клиринговата къща действа като попечител на активи на обща стойност 37,6 трилиона евро, които генерират печалби. От тази сума 192 млрд. евро са руски държавни активи, които са замразени малко след началото на войната през февруари 2022 г.

Според Еврокомисията задържаните от Euroclear 5 млрд. евро са буфер, който позволява плащане по текущи и потенциални съдебни дела в Русия и други страни.

"Приходите за 2022-23 г., свързани с обездвижените руски активи, са отделени от приходите от "обичайната дейност"", заяви Euroclear в писмен отговор до Politico. "Ние не разпределяме тези печалби на акционерите и ги задържаме до предоставянето на допълнителни насоки".

Снимка: iStock

Средствата са предназначени за "разходите, рисковете и загубите, понесени от централните депозитари на ценни книжа поради войната в Украйна", според предложение на ЕС, което още не е публикувано, но е цитирано от брюкселската медия.

Според белгийски служител, запознат с процедурата, който говори при условие на анонимност, от февруари насам руски юридически лица са подали 94 иска в Русия, с които искат да се разплатят с Euroclear.

Още: ЕС реши: Печалбите от запорираното руско имущество да отидат в полза на Киев

Украйна не вярва

Украйна не вярва на този аргумент, като министърът на правосъдието Денис Малиуска го нарече "грешка" по време на дискусия в Брюксел миналата седмица.

"Никога не съм чувал, че 5 млрд. евро са буфер за Euroclear", каза Малиуска. "Това е твърде голяма сума, за да бъде буфер" за какъвто и да е потенциален съдебен иск, смята той. Украинските представители заявиха, че сумата не отговаря и на факта, че според главния изпълнителен директор на компанията Ливе Мострей Euroclear е претърпяла само 34 млн. евро загуба на приходи като пряка последица от войната.

Още: И австрийският канцлер е против печалбите от руските активи да отидат за оръжия за Украйна

Euroclear може да си задържи и още печалби

Правни експерти обаче отбелязаха, че обратното изземване на печалбата би било "правно минно поле", което обяснява защо предложението на Комисията не обхваща приходите, генерирани през 2022 г. и 2023 г.

"Съществуват много ограничени обстоятелства, при които е позволено нормативните актове да се прилагат със задна дата", каза Малиуска, самият той бивш юрист.

Правният текст включва няколко други отстъпки за Euroclear. Финансовата институция може да задържи за неопределено време 3% от постъпленията, "за да гарантира ефективността на работата си". В допълнение към паричния фонд от 5 млрд. евро Euroclear може да се възползва от защитна мрежа на стойност 10% от печалбите, генерирани след 15 февруари 2024 г., като допълнителна гаранция. Финансовата институция може да поиска от ЕС да допълни тази сума в краен случай.

Още: Унгария пак е срещу Украйна: Ще блокира печалбите от замразените руски активи

Ако правните рискове не се материализират до 2027 г., Euroclear трябва да предаде на ЕС 10-процентната предпазна мрежа - но не и печалбите от 5 млрд. евро, генерирани през 2022 г. и 2023 г., казва служител на ЕС.

Дебатът е отделен от по-широкия натиск от страна на САЩ за конфискуване на самите активи, което би генерирало много по-голяма сума за изпращане в Украйна. Понастоящем ЕС се ограничава поради опасения от правни и финансови рискове.

Още: Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com