Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

3797
Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират
Снимка: БГНЕС

Няма как някой да манипулира данните на НСИ за инфлацията, защото институтът подлежи на ежемесечни проверки от Евростат. Това заяви председателят на Националния статистически институт (НСИ) Атанас Атанасов по време на изслушване в парламента.

Той беше изслушан в НС по искане на "Възраждане" във връзка с данните за инфлацията, която е сред основните критерии за приемането на страната ни в еврозоната. 

Атанасов допълни, че ще има специална мисия на Евростат през есента в България, която ще бъде посветена на инфлацията – как се измерва, колко е точна информацията, която се публикува и дали има някакви проблеми. Той допълни, че от вчера е в ход нова мисия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в НСИ. Тя има за цел да провери статистическата информация и готовността на България за присъединяване към ОИСР. Още: Ето за какво харчат парите си българите: НСИ излезе с точни данни

"НСИ няма да си позволи да публикува данни, без да е сигурна в качеството им", добави Атанас Атанасов. Той отрече да е оказван натиск върху него, да променя или манипулира данните на института. Всеки може да провери цените на всяка една стока и да преизчисли инфлацията и да види дали е точно същата, допълни той.

По отношение на дефицита, Атанасов обясни, че следващите данни ще бъдат публикувани на 22 април и тогава ще бъде известно и какво е отношението на дълга към дефицита за 2023 г.

Ако някой се опита да окаже натиск върху Националния статистически институт (НСИ) или да промени каквито и да било данни, аз ще съм първият човек, който ще си подаде оставката. Още: Годишната инфлация продължава да се забавя

Той каза, че НСИ работи стриктно, изпълнявайки Кодекса на европейската статистическа практика. По думите му в него са посочени 16 принципа и 84 показателя, чрез които се изследва качеството на статистическата информация. По всеки един от тези 84 показателя, България отчита и се наблюдава какво е качеството на изпълнението, посочи той. 

Той посочи, че от няколко месеца НСИ прави двойна проверка на цените. Веригите подават информация какви са цените и наши анкетьори на място, записват какви са точните цени, на които се продават съответните стоки и продукти, за бъде изчислена инфлацията, каза още Атанасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com