АИКБ се сети да протестира срещу нови текстове за конфискация на имуществото

2996
АИКБ се сети да протестира срещу нови текстове за конфискация на имуществото
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) се обяви срещу много от промените в закона за конфискация на незаконно имущество, които вече минаха на първо четене в парламента.

"Оставаме с впечатлението, че тихомълком, без да се провежда необходимото широко обществено обсъждане, се приемат на първо четене текстове, които превръщат закона и Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество в репресивен инструмент, под ударите на който може да попадне всеки невинен български гражданин", пише в становището на асоциацията, цитирано от в. "Сега".

Предложение: Всяко имущество, което не е декларирано, да се счита за незаконно

Нов законопроект с поправки, с които се намаляват границите по отношение на установяването и отнемането на незаконно придобито имуществ...

Според АИКБ притеснителните моменти в законопроекта са три. Такъв е въвеждането на обратна тежест на доказване не само за всички ответници, но и за хората, които добросъвестно са придобили имущество, което впоследствие се е оказало придобито незаконно. С промените в закона може да се наложи добросъвестният собственик да доказва, че имотът е придобит със законни доходи.

АИКБ се обявява категорично против въвеждането на текста, че "до доказване на противното се предполага, че имуществото, за което не са установени законови доходи, е незаконно придобито". Бизнесът е недоволен, че така ще е в задължение на проверявания да оборва тази презумпция. Предвижда се данните от писмената декларация на проверявания да бъдат подкрепяни от писмени документи, без да се отчита фактът на значителната продължителност на проверявания период, което прави малко вероятно съхраняването на такива документи, посочват от асоциацията.

Проблемни са и измененията, които дават право на Комисията за конфискация да събира информация за проверявания от всички държавни и обществени източници. Според предприемачите се вкарва абсурдна норма, която ще позволи при неподлежащо на съдебен контрол административно производство да се извършват действия по претърсване и изземване, снемане на обяснения и сведения. Предлаганите промени създават възможност за неоправдано засилваща се репресия, фактическите действия по претърсването и изземването се предоставят на некомпетентни лица, стоящи извън специализираните органи на прокуратурата и полицията. Това е предпоставка за нарушаване на правата на проверяваните граждани, твърдят от АИКБ.

Вносители на законопроекта са депутати от ГЕРБ, начело с шефа на правната комисия Данаил Кирилов. На първо четене проектът събра всичките 100 гласа на присъствали в пленарната зала депутати. Законопроектът стана популярен основно с това, че предвижда по-нисък праг за конфискация при разминаване на доходи и имущество. Сега несъответствието трябва да е над 250 хил. лв. С изменението сумата ще падне на 120 хил. лв.

КОНПИ отчете отнето незаконно имущество за милиони левове

13 млн. лева са отнети за 2014 година, съобщи председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика