Борисов с мераци да продава газ и на Украйна

26875
Борисов с мераци да продава газ и на Украйна
Снимка: БГНЕС

София да построи газов хъб на своя територия вместо Турция, е предложил премиерът Бойко Борисов по време на вчерашното заседание на МС.

Премиерът е лансирал идеята газоразпределителният център да се намира по крайбрежието на Варна - на мястото, където газопроводът "Южен поток" трябваше да излиза от Черно море. Оттук газът щял да се разпределя под наблюдението на Еврокомисията.

Борисов: Кабинетът не е променял позицията си по "Южен поток"

Българското правителство не е променяло позицията си по "Южен поток". Това заяви премиерът Бойко Борисов пред народните представители. ...

Борисов заявява, че България може да помогне на Русия да построи до границата газопровода "Турски поток" (както стана известно, че ще се нарича новата тръба от Русия до Турция). На заседанието на Министерския съвет се засяга и темата, че Москва е подала жалба в Световната търговска организация (СТО) заради проваления "Южен поток". На срещата на 9 декември в Брюксел обаче половината присъстващи страни са изразили мнение, че "Южен поток" не трябва да се счита за приключил.

По-рано турският министър на енергетиката заяви, че Анкара ще поеме разходите само по онази част от газопровода, която ще мине през нейната територия, но не и по тази, която ще мине по дъното на Черно море от Русия към Турция.

Борисов обсъдил идеята си вчера с членовете на българското правителство и не е срещнал възражения.

Българският премиер е наредил да бъде изготвено писмо с предложението до вицепрезидента по енергетиката на Еврокомисията Марош Шефчович и председателя на Евросъвета Доналд Туск.

Борисов има най-малко едно предимство

В миналото на българския премиер има смущаващи факти, но едно трябва да му се признае: ясната ориентация към Европа. Това твърди Михаел...

Както става ясно от стенограма на правителственото заседание, Борисов даже размишлявал за доставки на газ на Украйна.

"Бихме могли да продаваме газ и на Украйна, ако там има проблеми или е криза", е заявил пред министрите си българският премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика