Борисов: Кабинетът не е променял позицията си по "Южен поток"

27803
Борисов: Кабинетът не е променял позицията си по "Южен поток"

Българското правителство не е променяло позицията си по "Южен поток". Това заяви премиерът Бойко Борисов пред народните представители.

Ние подкрепяме неговата реализация, но само при спазване на европейските правила, припомни той. Миналият понеделник президентът Путин обяви спирането на проекта и ние бяхме уведомени за това решение чрез медиите, и до днес официална позиция на руската страна няма, отбеляза министър-председателят, цитиран от БТА.

Иван Иванов: Спирането на "Южен поток" е поражение за Путин

Спирането на проекта "Южен поток" е поражение Владимир Путин. "Газпром" трябва да остане единственият доставчик на газ за Европа. Това ...

Не фигурира и не е подписан дългосрочен газов транспортен договор за „Южен поток”. Това заяви  още Борисов, който вече се е запознал с документите. Той допълни: "Към момента няма и завършен финален модел по проекта. И двата документа са пряко свързани с изясняване ползите за страната ни от изграждането на газопровода на българската територия".

С решение на Министерския съвет от 7 ноември 2012 г. министърът на икономиката е овластен да даде разрешение на БЕХ за приемане на окончателно инвестиционно решение, а на 15 ноември на проведено общо събрание на „Южен поток” АД е подписан протокол, с който акционерите БЕХ и „Газпром” приемат окончателно решение при следните параметри:

„Технически капацитет от общо 63 млрд. куб. метра газ годишно. Дължината на основната тръба приблизително 540 км. Целевият срок за изкупуване на инвестицията ще бъде не по-дълъг от 15 години, считано от началото на търговската експлоатация на газопровода на българска територия. Руската компания е разработила и предложила на БЕХ работен вариант на дългосрочен газов транспортен договор, който не е подписан”, обясни Борисов.

„Газпром” не отговаря на изискванията на законодателството на ЕС, установени от директива”, подчерта премиерът и добави, че има съществени разминавания по отношение изискванията за достъп на трети страни с тарифа и оператор на газопровода. „В този смисъл съответните клаузи могат да бъдат разгледани от БЕХ, само ако се получи изключение по смисъла на директивата”, обяви Борисов.

Трудно ще реализираме "Южен поток"

Загубите от спирането на „Южен поток” ще са големи. Това каза пред журналисти след извънредна пресконференция в Министерски...

Утре в Брюксел ще бъдат изпратени вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова заради проекта. Това стана ясно още от думите на премиера, предаде "Фокус". Той уточни, че утре ще се проведе срещата на еврокомомисарят с всички енергийни министри в държавите,които участват по трасето на „Южен поток”.

Руските власти - въпреки заявленията за прекратяване на строителството на газопровода "Южен поток", засега не са дали разпореждане за денонсиране на междуправителствените договорености със страните участнички в проекта. Това пише днес (8 декември) изданието Ведомости. То се позовава на източник, близък до Министерството на енергетиката на Руската федерация.

Официално във ведомството са отказали да коментират информацията, прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков не отговорил относно възможностите за разваляне на договореностите.

Избегнаха коментари и от правителствата на страните участнички в проекта: България, Сърбия, Унгария и Австрия, посочва руският информационно-аналитичен портал Лента ру. в понеделник сутринта, информира БГНЕС.

Това ли беше краят на "Южен поток"?

Путин се опитва да излезе от западната изолация, като спира "Южен поток". По този начин той показва мускули. Това заяви бившият министъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика