БТПП: Нивото на мобилност е много ниско

9472
БТПП: Нивото на мобилност е много ниско
Снимка: Getty Images/Guliver

Ниска степен на мобилност на работещите установи проучване на Българската-търговскопромишлена палата (БТПП). В него са обхванати 900 наети лица, като 448 от тях са консултирани в Центровете за кариерно развитие към организацията.

Мъжете са 36,9% от изследваните лица, съответно делът на жените е 63,1%. Такаполучената пропорция по пол е логична, предвид факта, че са изследвани наети лица.Освен това, водещият признак при избора на изследваните лица от тази категория елицата да са били консултирани от Центровете за кариерно развитие. Консултантитеса подали списъци на консултираните лица и сред тези лица във всяко от 29-те населени места са подбрани по 15 консултирани лица (с изключение на един от градовете, в който са обхванати 13 лица).

Започва Европейската седмица на мобилността

От днес до 22 септември ще се проведе Европейската седмица на мобилността. България се присъединява към инициативата за 12-ти път.Кампа...

Фактът, че близо две трети от консултираните лица са жени сам по себе си е интересен. Потвърждава се тенденцията от други сходни изследвания, показващи, че жените проявяват по-висок афинитет към предоставяните специализирани услуги,

включително и към възможностите за социално споделяне и участие в организираните форми на продължаващо обучение.

27% от анкетираните декларират готовност за търсене на работа в друго населено място. Преобладаващият дял (73%) посочват, че биха започнали нова работа само ако е в същото населено място. Само една десета от запитаните лица имат реална готовност за бърза промяна в техния трудов статут и започване на нова работа в краткосрочна перспектива.

На въпроса дали биха се развивали в друга професионална област, 42% от консултираните лица в Центровете за кариерно развитие към БТПП отговарят положително. Най-силен интерес за смяна на професията проявяват работещите в сферата на културата, селското стопанство, търговията и недвижимите имоти – дейности, при които нивото на заплащане е сред най-ниските в страната.

Смартфоните струват скъпо на гърците, сочи проучване

Повече от 100 хил. евро годишно дават гърците за поправка или замяна на смартфоните си. Това става ясно от данни на американската компа...

Най-много са желаещите да сменят професията си в Ловеч, Добрич и Стара Загора – области, които до голяма степен се различават както в икономически план, така и в социален. Най-малко желаещи да сменят професията си има във Враца – само 11% и във Велико Търново – 22%.

Сред причините за търсене на нова работа видимо преобладава финансовият мотив – над две трети - заради по-добро възнаграждение за труда. Сравнително малка част от наетите лица (около 10%) са готови да си сменят работата поради съображения, свързани с повече възможности за кариерно и професионално развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика