Българско вино спечели Златен медал в САЩ

35858
Българско вино спечели Златен медал в САЩ
Domaine Peshtera получи и два сребърни медала за сортовете Chardonnay и Muscat

Най-изявените винени критици, сред които редакторите на Ню Йорк Таймс, Лос Аднжелис Таймс, Вашингтон Пост, Decanter and the Robb Report и Блумбърг, през септември се събраха в Сан Диего за четвърта поредна година, за да дегустират и оцеляват наложени марки вина от 13 страни.

В тазгодишната надпревара на конкурса Critics&Sommelier Challenge International Wine Competition взеха участие над 1500 вина от страни като Испания, Франция, Италия, САЩ, Аржентина, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка и редица други. За първи път в листа с участници на дегустацията имаше и представител на България в лицето на новата марка вина на Винпром Пещера – Domaine Peshtera. Нещо повече – определеното за най-успешното българско вино на 2012 г. получи златен медал за сорта Cabernet Sauvignon и два сребърни медала за сортовете Chardonnay и Muscat всички реколта 2011 г. Така вино което е с търговска цена под 10 долара победи вина на наложени производители от известни винарски страни, които струват по над 250 долара.

Йълдъз Ибрахимова откри Джаз Фестивала в Банско

Грандиозен концерт на Йълдъз Ибрахимова и Биг Бенда на БНР сложи началото на 15-тото издание на Международния Джаз Фестивал в Банско. ...

През последната една година качествените български вина се завърнаха със златни отличия от всички световни конкурси, които винения бранш сформира. Тези признания засвидетелстват и дават гаранция на потребителите, че качествата на родното вино са на международно ниво. Освен това вдигат цената на страната ни като производител и надежден партньор на международните пазари, категорични за експерти от сектора.

Типичен пример за това са вината на лидера в бранша, които в края на изминалата година бяха пуснати в търговската мрежа, а вече са победили десетки хиляди винени брандове от стотици държави в над 11 от най-престижните винени изложения в света. Преди по-малко от месец вината от същата марка донесоха злато и от световния конкурс „Мундус вини” в Германия. Там първенец бе сорта Мерло, който 300 енолози от 46 страни оценяваха по 19 показателя. Техните бележки пък съответстваха на описанието на етикета на Домейн Пещера: „Вино с плътен рубинено-червен цвят. Ароматът е подчертано плодов – на зряла череша и горски плодове. Вкусът е елегантен, плътен, изключително хармоничен, с дълъг и запомнящ се финал.

Именно заради динамичното развитие и успехите на вината си, Винпром Пещера в края на септември откри и нов завод, с който разшири до 14 милиона литра своя капацитет на производство на вина с марката Domaine Peshtera. Избата е изградена в град Съединение и бе определена като най-голямата и технологично най-модерната на Балканите. Инвестицията в проектирането и изграждането й е над 4,4 милиона лева., а генератор на проекта е първият в България екип от експерти по научно-развойната дейност, който работи за цялостното развитие на технологиите в алкохолния бранш.

Български вина се правят в най-модерната изба на Балканите

"Винпром Пещера" представи новата си винарска изба, разположена на 700 кв. м в град Съединение. Инвестицията за близо 4,5 милиона лев...

Съдовете в нея са внушителни по качество и размер. Сред тях се забелязва най-модерната в света преса, изработена от италианска компания и 6 производствени съда „Джимар", единствени в България и срещани само в най-престижните винарни по света. Избата е оборудвана и с изключително модерна лаборатория, в която се отчитат всички фактори, които могат да повлияят на качеството на продукта - от влажността на въздуха, до температурата и даже светлината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика