Цената на тока скача заради промените в енергийния закон

39177
Цената на тока скача заради промените в енергийния закон
Снимка: Getty Images / Guliver

Готвените промени в Закона за енергетиката ще доведат до поскъпване на тока. Има голяма вероятност те да предизвикат и повече злоупотреби и кражби на електроенергия. Това заявиха експерти и представители на ЕРП-тата на дискусионен форум, проведен днес в София.

В Закона за енергетиката се готвят 7 основни промени, като това ще бъде 30-тото изменение в него за последните 10 години. Част от промените са например премахване на таксата за повторно включване на тока, след като е бил спрян за неплатена сметка, както и забрана електроенергията на длъжници да се изключва в петък или преди празници. Аргументите на вносителите на законопроекта са, че той е ориентиран към социално слабите.

Не плащаме за ток, ако не е 220 волта

Битовите потребители няма да плащат месечната си сметка за ток, ако през повече от 1/3 от месеца напрежението не е било 220 волта или ...

Редица специалисти обаче не се съгласиха, че промените ще доведат до положително развитие за енергетиката. „Чрез тези промени коректните потребители ще понесат вината на некоректните. Махането на таксата за повторно включване ще увеличи разходите на ЕРП-тата, съответно те ще трябва да компенсират с вдигане цената на тока”, заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.

"Промените са вредни. Проблемът е, че при този закон липсва оценка на въздействието. Изглежда, че всички разходи ще бъдат прехвърлени върху потребителите , а дори не е ясно колко от хората наистина са социално слаби и колко просто избират да не си плащат сметките", коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Представители на ЕРП-тата у нас също заявиха измененията ще предизвикат допълнителни разходи за тях. Дружествата обаче не можаха да кажат с колко ще се вдигне цената на тока заради това, тъй като досега сметките им не са били съгласувани с ДКЕВР.

На срещата не присъстваха представители на парламента и ДКЕВР, които бяха поканени.

ЧЕЗ предлага да се въведе единна фактура за електроенергия за страната

ЧЕЗ предлага да бъде въведена единна форма на фактурата за електроенергия с еднакъв формат и съдържание за всички битови потребители ...

Промените в закона на енергетиката бяха приети на първо четене в енергийната комисия, второто четене предстои.

Как законопроектът може да предизвика повече злоупотреби с електроенергията четете в expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика