ГЕРБ предлага пълна забрана на технологията "хидравлично разбиване"

4663
ГЕРБ предлага пълна забрана на технологията "хидравлично разбиване"
Лично премиерът Борисов настоя за тази позиция, разкри народният представител Валентин Николов

Парламентарната група на ГЕРБ предлага пълна забрана върху прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване и/или добив на газ и нефт на територията на Република България. Това съобщи за “Фокус” народният представител от ГЕРБ Валентин Николов. Проектът за решение ще бъде обсъждан на утрешното заседание на Народното събрание.

Вчера имаше една инфарктна комисия, в която бяха приети абсолютно всички искания на инициативния комитет, които искаха пълна забрана, и беше наложен мораториум, но всеки един мораториум трябва да има срок. Тъй като срокът не беше изяснен, имаше два варианта – до ОВОС, или до пълна забрана на тази методика чрез закон. Това беше направено с цел – днес Парламентарната група на ГЕРБ да вземе решение, включително с премиера Бойко Борисов и двамата вицепремиери, за да вземем конкретно решение – кой от двата текста да остане. Лично премиерът Борисов разясни своята позиция и единодушно беше прието от групата на ГЕРБ, защото всички сме притеснени от тези проучвания, и решихме – това да влезе в закон, а мораториумът да бъде абсолютен, безсрочен, тази технология да не се използва на територията на Република България и в акваторията на Черно море.

МС оттегли решението си за подписване на договор с "Шеврон"

Министерски съвет оттегли решението си, което дава право да се подпише договор с "Шеврон". Това съобщи след заседанието на кабинета е...

Така т. 11 ще гласи - настоящата забрана е безсрочна и важи за цялата територия на Р България, включително и за нашата акватория в Черно море.

Всички бяха убедени, че трябва да бъде така; премиерът каза, че е обсъждано в Министерски съвет, и всички са били убедени, че тази технология не трябва да се използва на територията на Р България. Ако се появи друга технология, и тя – да бъде чиста, тогава ще се решава.

В проекта се предлага още - всички проучвателни или добивни дейности, предвиждащи описаната или подобна технология, трябва да бъдат незабавно преустановени, считано от датата на обнародване на това решение. Нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба от 100 000 000 лева и конфискуване на техниката и оборудването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика