Горанов не призна дали все още има проблеми със системата на митниците

2805
Горанов не призна дали все още има проблеми със системата на митниците
Снимка: БГНЕС

Държавата е взела под внимание и е гарантирала сигурността на системата за обмен на информация между Агенция "Митници" и НАП - т.нар. БАЦИС. В това увери по време на петъчния парламентарен контрол министърът на финансите Владислав Горанов. Той отговори на въпрос на депутата от БСП Жельо Бойчев относно мерките за отстраняване на проблемите в системата за контрол на търговията с горива.

Бойчев обаче не прие обяснението на Горанов и изброените със скоростта на картечница от финансовия министър взети мерки за сигурност. Според червения депутат, тези мерки били приложени само в 47 точки на достъп до БАЦИС от общо 340, които са посочени от ДАНС като проблемни. Той попита и защо ДАНС е излязла с писмо още на 12.07.2016 година, а държавата действа толкова по-късно, на което Горанов отвърна, че експертите от Агенция "Митници" са търсели консултации с ДАНС още преди да има официално писмо.

Горанов потвърди за слабости в акцизната система (ВИДЕО)

Министърът на финансите Владислав Горанов потвърди появилите се в последните седмици слухове за слабости в Българска акцизна централизи...

Сред изброените мерки за сигурност личат следните: влизането във всяка работна станция става само с електронен подпис; внедрена е в експлоатация система за наблюдение на работните станции, която уведомява с нотификация при всяко влизане в БАЦИС; система за наблюдение на всяко интегрирано комуникационно устройство за наблюдение и контрол (ИКУНК); подменени са всички станции, които са били оборудвани с Windows XP; изпълнен е поет към бизнеса ангажимент да има бърза обработка на документи и 99,92% се обработват за 30 секунди.

Горанов припомни, че БАЦИС е била изградена именно по време на управление на правителството на ГЕРБ, за да се създаде инструментариум за намаляване на контрабандата на горива и свиване на сивия сектор. Финансовият министър разясни набързо, че оптимизирана цялостната оперативна база на системата вследствие на препоръки от доклад на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Финансовият министър уточни, че "Информационно обслужване" АД, което се грижи обичайно за обезпечаването на електронната част от изборния процес у нас, е поело вече техническата поддръжка на БАЦИС.

Actualno.com припомня, че по-рано през януари тази година Владислав Горанов потвърди появилите се тогава слухове за слабости в Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). Това стана ясно по време на изслушване в Народното събрание, където комисиите по вътрешна сигурност и бюджетна комисия проведоха общо заседание.

БСП: Сметната палата да извърши одит на трансферите по бюджета

БСП ще поиска парламентът да възложи на Сметната палата да извърши одит на допълнителните разходи и трансфери по бюджетите на първостеп...

Тогава министърът се яви в парламента, за да бъде изслушан по скандала с информационната система на митниците, след като от опозицията в лицето на БСП разпространиха данни, че 300 хил. записи в БАЦИС са изтрити или манипулирани. Социалистите използваха по това време именно този случай като част от мотивите си за вота на недоверие срещу кабинета, който така и не мина. БСП показаха данни за описани технически пропуски, които са направили акцизната система на митниците уязвима.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика