X
 
 

Животът в България става по-евтин, сочи престижна класация

3059 10
photo of Животът в България става по-евтин, сочи престижна класация
Снимка: Димитър Руйков
Животът в България е поевтинял леко от началото на тази година, сочи специализираната тематична класация на дигиталната платформа NUMBEO Тя се изготвя на всеки 6 месеца по впечатления на посетителите на едноименния сайт за цените на наемите, на продуктите в магазините и на цените в ресторантите в съответната държава и град, уточнява в. "24 часа".

В сегашната класация, България е 31-ва в Европа по "цена на живота", което представлява спад от едно място спрямо последната акутализация. И тогава, и сега от страните членки на Европейския съюз, по-евтин, отколкото у нас, е животът само в Румъния.

България не догонва, а изостава от средния жизнен стандарт в ЕС, сочи изследване

Не е изненада, че България е на последно място в Европейския съюз по жизнен стандарт, но в периода 2010 - 2017 година вместо да догонва...

Придвижването с едно място надолу се дължи най-вече на оценката на хората за цените на хранителните стоки в магазините и на цените в ресторантите, които са намалели. Наемите се оценяват като леко поскъпнали за тези 6 месеца.

Данните сочат, че средната цена на ядене в ресторант от среден клас е 10 лева, като варира в диапазона между 8 и 15 лева. Хлябът пък е средно 1,01 лева, но може да се намери и за 75 стотинки - става въпрос за половин килограм, 12 яйца са средно 3,05 лева, а килограм пилешки гърди струва средно 8,93 лева. От плодовете и зеленчуците средната цена на килограм домати е 2,50 лева, на картофите - 1 лев, на ябълките - 1,91 лева. А бутилка от 1,5 литра вода е средно 91 стотинки.

Комуналните услуги на месец - вода, ток, такса смет, за апартамент от 85 квадрата, са средно 175,98 лева. Наемът за апартамент с една спалня в центъра на голям град е средно 495 лева, а квадратен метър се купува за над 2100 лева. Но за да пратиш детето си на частна година, ще ти трябват 552 лева месечно, а за частно училище - над 8100 лева годишно. Средната заплата пък е 1000,10 лева!

Иначе София се намира на 254 място от общо 377 града в света по скъпотия и на 123-то място в ЕС. Най-скъпият европейски град от години насам продължава да е Базел, следван от Цюрих и Лозана, а Швейцария е номер едно по скъпотия. Париж и Лондон са чак на 15-о и 16-о място в Европа.

Средната нетна заплата в България - като за три четвърти човек

3055 лeвa са необходими на четиричленно семейство в столицата, за да може да живее нормално един месец. Животът в София е с около 700 л...

Що се отнася до Балканите и Стария континент, Сърбия като цяло е по-евтина за живеене от България, а в редица сръбски градове животът е по-евтин от трите български града, които са включени в класацията. Белград обаче прави изключение и животът там е почти толкова скъп, колкото и в София - сръбската столица е само с три места по-надолу в класацията за Европа и шест в световната. Москва е на 111-о място по скъпотия в Европа и 221-ва в света, което е доста под нивото, на което е била преди години.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Каква е тази пропаганда? Токъв, водата и парното поскъпват всяко лято поне с три процента. Я сметнете до сега колко е оскъпяването. И, ако някой си мисли, че ръста на заплатите може да догони това или пък инфлацията, е много, много наивно или тъпо парче.
 • Октомври 3 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Между животът е поевтинял леко и животът е станал по евтин ИМА разлика почти ОГРОМНА. То е както риторичният въпрос /заслужава ли Българският Народ* Член(5) да изчезне и да го ЖЕЛАЕШ. Което по смисъл ИЗОБЩО НЕ Е ВЯРНО ПРАКТИЧЕСКИ и дори и ивайло ачев НЕ ГО ВЯРВА. Е , добре де ама зашо пуска новина с такова лъжливо заглавие ? И този бил срещу борисов. Същият дето като раннобуден студент е врякал ця виж още ›› ло лято*13. Странна работа, но няма нищо странно всъщност. А , така казано е и дълбоко погрешно , щото в буквален смисъл е той почти няма никаква стойност в Днешна Р.България.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ти си дезертьор89 и демагогия да хвалиш стария строй.
  : 0 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Че то новият строй е май добре забравения стар строй?
  : 0 !
 • Октомври 3.3 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ама къде има поевтиняване ? Ето сега например едно четричленно семейство в София излиза в петък , купува си храна за вкъщи за 30 лева , в събота отива на Витоша за 30 лева , провизии , едно друго още 30 лева , плодове за още 20 лева и още 30 , а в неделя почива и още 20 лева и станаха 160 лева. Да оптимизираме на 130 лева
  : 2 !
 • Октомври 3.4 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  А , в стартият строй всичките тези екстри нямаше да бъдат повече от 30 лева прекосили. Е , нямаше да има храна за в къщи , шото не беше популярна. Ама сметките за комуникация шяха да бъдат около 20 лева. ВСИЧКИТЕ. Е , е жалки сдсрасти.
  : 3 !
 • Анонимен 3.5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ти си дезертьор89 и демагогия да хвалиш стария строй.
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Живот ли бе, да го опишеш! Направо комунизма построихме, комунизма, с нашия вожд и учител, другаря Бойко Борисов... чакай, не беше ли Георги Димитров наш вожд и учител? Така поне учехме като ни приемаха в пионерската и комсомолската организация. Нещата никога не са били по-зле от сега...
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ПСИХОДЯСНОТО Е ОПАСНО ЗА вашето здраве.
  : 3 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А казано ли е, колко милиона са гушнали суджуците ?
Последно в Актуално