Животът в България става по-евтин, сочи престижна класация

7664
Животът в България става по-евтин, сочи престижна класация
Снимка: Димитър Руйков

Животът в България е поевтинял леко от началото на тази година, сочи специализираната тематична класация на дигиталната платформа NUMBEO Тя се изготвя на всеки 6 месеца по впечатления на посетителите на едноименния сайт за цените на наемите, на продуктите в магазините и на цените в ресторантите в съответната държава и град, уточнява в. "24 часа".

В сегашната класация, България е 31-ва в Европа по "цена на живота", което представлява спад от едно място спрямо последната акутализация. И тогава, и сега от страните членки на Европейския съюз, по-евтин, отколкото у нас, е животът само в Румъния.

България не догонва, а изостава от средния жизнен стандарт в ЕС, сочи изследване

Не е изненада, че България е на последно място в Европейския съюз по жизнен стандарт, но в периода 2010 - 2017 година вместо да догонва...

Придвижването с едно място надолу се дължи най-вече на оценката на хората за цените на хранителните стоки в магазините и на цените в ресторантите, които са намалели. Наемите се оценяват като леко поскъпнали за тези 6 месеца.

Данните сочат, че средната цена на ядене в ресторант от среден клас е 10 лева, като варира в диапазона между 8 и 15 лева. Хлябът пък е средно 1,01 лева, но може да се намери и за 75 стотинки - става въпрос за половин килограм, 12 яйца са средно 3,05 лева, а килограм пилешки гърди струва средно 8,93 лева. От плодовете и зеленчуците средната цена на килограм домати е 2,50 лева, на картофите - 1 лев, на ябълките - 1,91 лева. А бутилка от 1,5 литра вода е средно 91 стотинки.

Комуналните услуги на месец - вода, ток, такса смет, за апартамент от 85 квадрата, са средно 175,98 лева. Наемът за апартамент с една спалня в центъра на голям град е средно 495 лева, а квадратен метър се купува за над 2100 лева. Но за да пратиш детето си на частна година, ще ти трябват 552 лева месечно, а за частно училище - над 8100 лева годишно. Средната заплата пък е 1000,10 лева!

Иначе София се намира на 254 място от общо 377 града в света по скъпотия и на 123-то място в ЕС. Най-скъпият европейски град от години насам продължава да е Базел, следван от Цюрих и Лозана, а Швейцария е номер едно по скъпотия. Париж и Лондон са чак на 15-о и 16-о място в Европа.

Средната нетна заплата в България - като за три четвърти човек

3055 лeвa са необходими на четиричленно семейство в столицата, за да може да живее нормално един месец. Животът в София е с около 700 л...

Що се отнася до Балканите и Стария континент, Сърбия като цяло е по-евтина за живеене от България, а в редица сръбски градове животът е по-евтин от трите български града, които са включени в класацията. Белград обаче прави изключение и животът там е почти толкова скъп, колкото и в София - сръбската столица е само с три места по-надолу в класацията за Европа и шест в световната. Москва е на 111-о място по скъпотия в Европа и 221-ва в света, което е доста под нивото, на което е била преди години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Германците изработили 775 млн. часа неплатен извънреден труд през 2023 г.

Възстановена е работата по поддръжката на републиканските пътища

Оборотите на хотели и ресторанти подкрепят индекса на бизнес услугите у нас

Износът и вносът на Китай изненадващо се върнаха към растеж

Сериозен ръст на парите в хазната от "Лукойл", рядка проверка на наличностите в предприятието

Азербайджан е готов да доставя допълнителни количества природен газ за България

Доклад: Популярността на САЩ като глобална сила намалява в световен мащаб

Два сектора раздвижват пазара на труда през април

Електрохолд Трейд доставя на Нестле България 13 МВТЧ зелена енергия през 2024 г.

Българските компании все още могат да кандидатстват за милионите за иновации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика