X
 
 

Ловък държавен трик срещу пътните строители - поръчки за по-евтини договори за зимно почистване

4450
Ловък държавен трик срещу пътните строители - поръчки за по-евтини договори за зимно почистване
Снимка: iStock

Нови поръчки за зимно поддържане при действащи петгодишни договори обяви за шестте региона на страната Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Въпреки че от няколко дни сегашните изпълнители чистеха сняг по републиканските пътища, АПИ изненадващо стартира 7 спешни процедури за 28-те области и автомагистралите Тракия, Струма и Марица.

Срокът на бъдещите договори за извършване на дейности по зимно поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации на републиканската пътна мрежа ще е една година, а общата им прогнозна стойност е 81,8 млн. лв. без ДДС (98,2 млн. лв. с ДДС).  

Зад кулисите на пътната поддръжка - ако числата се извадят от контекст

Сформирането на единични цени си е приоритет, фирмена политика, фирмен ресурс и фирмен мироглед. Не може да има знак за равенство за вс...

Мотивът според документацията е, че досегашните договори са с прогнозна стойност, която към този момент e многократно надхвърлена. В тази връзка министрите на финансите и на регионалното развитие са внесли сигнал до главния прокурор. С него сезират прокуратурата за действията на АПИ по разходването на средства от държания бюджет.

"С оглед гореизложеното АПИ е в невъзможност да извършва възлагания по договорите с горепосочения предмет, предвид което същите следва да бъдат прекратени и е необходимо да се изберат нови изпълнители по реда на чл.74, ал. 4 от ЗОП (Закона за обществените поръчки)", посочва още възложителят. Това е законовият регламент при възникване на обстоятелства, които изискват спешно възлагане на поръчка, да не се спази минималният 30-дневен срок за подаване на оферти, а да се съкрати наполовина. При тези поръчки срокът за офериране ще изтече на 27-ми октомври.

Решенията за новите възлагания са подписани от изпълняващия длъжността председател на Управителния съвет на АПИ инж. Ивайло Дачев на 11-ти октомври, а новите обявления излязоха в последния работен ден от предходната седмица. Стойностите обаче са доста занижени на годишна база.

За Югоизточния район, включващ областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол, прогнозната стойност е 7 млн. лв. без ДДС. При петгодишното възлагане пределната сума е била 72.9 млн.лв., което прави 14,6 млн. лв. средно на година. Тоест сега сумата е свалена двойно.

За областите Видин, Враца, Монтана и Ловеч в Северозападния район е заложена сумата от 10,9 млн. лв. (при близо 17,4 млн. лв. за година в обявлението от 2018 г.)

В битката за милиарди с държавата - кой кой е в пътното ни строителство

Когато се прекатури каруцата – пътища много, е казал българският народ. Тази поговорка с пълна степен важи за пътното строителств...

В Североизточен район (области Варна, Добрич, Търговище и Шумен) са предвидени 10,3 млн. лв. (при 12 млн. лв. годишно в процедурата от 2018-та).

За областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра (Северен централен район) залагат предел от 11,6 млн. лв. (при близо 14,9 млн. лв. за всяка от петте години в предишния договор). 

За Южен централен район (с области Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково), прогнозната стойност е 11,4 лв. (при средно 18,9 млн. лв. годишно в обявлението от 2018-та).

Пределната цена за Югозападен район (с области Благоевград, Кюстендил, Перник и София) е 13 550 000 лв. (при 19,7 млн. лв. средно на година в процедурата от 2018-та).

Поддръжката на автомагистралите "Хемус", "Тракия" и "Марица" е за максимум 17 млн. лв. (при 26,2 млн. лв. годишно в предходната процедура).

Цивилизовано на повърхността: Имало неизплатени заплати в пътния бранш, но не за това се протестира

Протестът на Браншова камара "Пътища" не е за заплати, а държавата да си изпълни задълженията по вече поети договори. Никога не сме твъ...

Сред критериите, на които трябва да отговарят кандидатите, е през последните 5 години да са изпълнили дейности с предмет и обем, сходни на този в поръчката. Всичките им машини обаче трябва да са с GPS устройства, които  поддържат база данни за не по-малко от 12 месеца назад, предоставящи възможност на възложителя да контролира в реално време и по електронен път текущото им местоположение за съответната дата и час, посока на движение, изминат маршрут, пробег, спирания и престой.

На този етап – първи работен ден след обявяването на поръчките, в Комисията за защита на конкуренцията не са постъпили жалби срещу обявленията. Твърде вероятно е обаче в следващите дни настоящите изпълнители да ги обжалват, което значи да бъдат блокирани.  

Припомняме, че миналата седмица инж. Ивайло Денчев след срещата в МРРБ с протестиращите пътни фирми изтъкна, че зимното почистване и поддържане на републиканската пътна мрежа е осигурено. Ден по-рано (в понеделник, 11-ти октомври) от МРРБ съобщиха следното: "За зимното поддържане 46-ият парламент осигури 100 милиона лева, които ще отидат в пътния бранш не под натиска на улицата и не с политически цели, а срещу изрядно оформени двустранни споразумения между АПИ и съответните фирми". Това означава публично оповестено намерение да работят с избраните вече изпълнители, а в същото време са подписани решенията за нови възлагания. 

От браншовата камара "Пътища" засега се въздържат от коментар, тъй като на 20-ти октомври им предстои заседание на Управителния съвет, когато темата ще бъде разисквана. Но членовете на камарата претендират за куп пари заради пътно строителство и поддръжка, а освен това тече спор точно дали действащите договори покриват техните искания, след като служебното правителство настоява, че това са дейности извън предвидения на АПИ бюджет - ПРИПОМНЕТЕ СИ КОЛКО ТОЧНО ТУК!

Още от ИКОНОМИКА:

Георги Ганев за Бюджет 2022: Министерство на финансите ще трябва да удари земята тичайки

Министър Балтова: Активният зимен сезон започва в средата на декември

Американският Forbes обяви братя Домусчиеви за първите български милиардери

Нови 28 инвестиционни проекта на стойност 800 млн.лв. очакват одобрение

Инвестиции за 37 млн. лева разкриват 125 нови работни места

Българска финтех компания постигна оценка от 570 млн. долара

Спасителна мярка: Новият шеф на "Терем Холдинг" с държавна поръчка за 28 млн. лв.

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика