Пътните строители се готвят да съдят държавата и предупреждават, че ще я осъдят за още 60 млн. лева

2456
Пътните строители се готвят да съдят държавата и предупреждават, че ще я осъдят за още 60 млн. лева
Снимка: БГНЕС

"Членовете на ББК "Пътища" ще предприемат всички законни мерки да направят изискуеми задълженията на Агенция "Пътна Инфраструктура" (АПИ) към тях, ведно със лихвите за забава и пропуснатите ползи. Уверяваме Ви, има актуална съдебна практика в тази посока и бюджетът на държавата много бързо ще се натовари със допълнителни задължения, в размер, по наша оценка, от над 60 милиона лева само до края на настоящата година. Опитвахме се да избегнем това, но липсата на диалог и протакането във времето за намиране на решение не ни дава повече възможности". Така завършва писмо на браншовата камара към служебния премиер Стефан Янев, който пътните строители вече виждат като единствената фигура в държавата, която да реши проблемите им.

Припомняме, че и днес, 11 октомври, има протест на компаниите от бранша - на жълтите павета. Само че от регионалното министерство вече в рамките на няколко дни коментират, че тези фирми са взели много по-големи аванси, отколкото сега претендират за неизплатени пари. Служебният зам.-регионален министър арх. Иван Шишков пък изрази съмнение, че е вършена работа без правно основание - т.е. вместо текущ ремонт и поддръжка са правени основни ремонти. И той, и служебният регионален министър Виолета Комитова призоваха на разговор да дойдат собствениците на фирмите, а не браншови организации.

Пътният бранш иска оставката на Комитова след взаимни обвинения за неявяване за среща

Провал на срещата на пътните строители с ресорния министър Виолета Комитова. По нейните думи не са се явили поканените собственици на ф...

"По отношение на "простата" аритметика за съотношението получени аванси/задължения на Държавата. Във "веселата" си пресконференция от 08 октомври г-жа Комитова представи пред обществото информация какви аванси били получили определени фирми за строителството на големи инфраструктурни обекти и ги съпостави със задълженията по договорите за текущ ремонт и поддържане и зимно поддържане. Само, че услужливо пропусна да спомене, че близо 2/3 от дружествата които са страна по договорите за ТРП (текущ ремонт и поддръжка) и ЗП (зимна поддръжка), нямат нищо общо с цитираните аванси. Освен несъстоятелна, тезата на Г-жа Комитова представлява вероятно и състав от НК: "Склоняване на длъжностно лице към неизпълнение на задълженията му: отклоняване на средства, получени по договор с държавно дружество за цели, извън предмета на договора", пише в писмото.

Друг важен акцент от писмото: "По отношение на действащите договори за поддържане и натрупаните по тях задължения от страна на държавата. Тезата, че тези договори трябва да бъдат прекратени е категорично несъстоятелна. За да не навлизаме в юридически дебат, заедно с това писмо внасяме в деловодството на Министерски съвет, детайлен анализ, направен от реномирана правна кантора, който по същество отхвърля разсъжденията, включени в доклада на създадената от Вас работна група. Тук ще акцентираме върху управленските умения и действия на Г-жа Комитова: Тя твърди, че е заварила бюджета на АПИ изчерпан, и че по тези договори не могат да се възлагат дейности, защото са надхвърлили прогнозната си стойност. В същото време настойчиво обяснява по медиите как на всички обекти се работи и тя нищо не е спирала. Когато тогавашният председател на УС на АПИ, инж. Апостол Минчев изпрати писма до всички дружества за спиране на ремонтите, тя го уволни. В края на Юли всички дружества получиха писма от АПИ, с изрични указания за продължаване на ремонтните дейности. Какво по-ярко доказателство може да даде Г-жа Комитова, чрез поверената й администрация, че към онзи момент нашите договори са били валидни и по тях може да се възлага и да се плаща. От онзи момент нищо не се е променило нито в правната, нито във фактическата обстановка, така че да се налага изменения или споразумения по договорите".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика