Комитова се подигра на протеста и заяви: Вече ще разговаряме само със собствениците на строителните фирми

5704
Комитова се подигра на протеста и заяви: Вече ще разговаряме само със собствениците на строителните фирми
Снимка: БГНЕС

За последните 4 месеца се срещахме последователно с работници, профсъюзи, и представители на браншовата камара „Пътища“. Целта е да си уредим договорните отношения и да можем да продължим да работим. Това каза днес (8 октомври) министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова след протеста на пътните строители по-рано днес.

Припомняме, че браншовите организации вече поискаха оставката на Комитова след взаимни обвинения за провалена среща. 

"Не знам за какво беше днешният протест, чувах музика, не разбрах за какво протестират, помислих, че е дошъл 9 септември", заяви министърът.

Вместо протест: Министър Комитова кани собствениците на пътностроителни фирми на среща

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова кани всички собственици на фирми, които ще участват в про...

"МРРБ взе решение да се провеждат срещи само със собствениците на фирмите, заяви регионалният министър. Ние знаем кои са фирмите, но не знаем кои са собствениците, уточни тя. Минаваме на двустранни отношения, единственото ни условие собствениците на фирмите да дойдат на разговори, без посредници и браншови организации", заяви още Комитова. 

"Ние нямаме тайни, искаме да водим открит диалог с тях. Смятам, че ще продължим разговора от следващата седмица в този дух. Ще се срещаме само и единствено със собственици на фирми за уреждане на наши договорни отношения", заяви Комитова. 

"Имаме сведения от министерството на труда, че в строителния сектор няма съкратени работници, няма хора без заплати. Запознали сме се с трудовото законодателство, ако една фирма е затруднена финансово, работодателят е задължен да плаща до 60% от заплатите на своите работници, но не по-малко от минималната заплата. Пътните фирми не са ощетени откъм заплати, смятаме, че този протест беше нагнетяване на напрежение към обществото", добави регионалният министър. 

По думите ѝ над 21 000 строителни фирми работят на свободния пазар у нас, а 21 такива са фактически на държавна издръжка. Тези компании получавали огромни средства предварително без обществена поръчка. 

Именно парите, давани напред по времето на Бойко Борисов - това е основният аргумент на МРРБ по казуса. Така например държавата е дала 1 милиард и 53 милиона за обекти, по които не се работи, сочат данните на ведомството. Активни строително-ремонтни дейности се извършвали на обекти на стойност едва 363 милиона лева.

ББК"Пътища" на национален протест на 8 октомври

Българска Браншова камара "Пътища" организира на 8 октомври трети национален протест заради проблемите в бранща. Ето какво се казва в п...

Зам.-регионалният министър арх. Иван Шишков направи презентация, според която фактурираните разходи към бранша за текущ ремонт и поддръжка към 30.09.21 г. са 222 544 745 лв., а сертифицираните, но нефактурирани разходи са цели 710 454 547 лв.! Според Шишков, подобна е била ситуацията и в предишни години, когато управляваше Борисов, но тогава в края на годината фирмите не протестирали, а парите били давани с министерски постановления, без да бъдат предварително планирани в държавния бюджет.

Бяха извадени и слайдове с имена на фирми, сдружения и консорциуми, отново разделени на получени суми срещу претендирани суми за пътно строителство и поддръжка, с уточнение от Шишков: "Фирмите на практика имат сключени договори за много по-малко пари".

В първата поредица бяха включени имената на ДЗЗД "Пътно поддържане област Благоевград 2018", ДДЗ "Пътно поддържане област Смолян", "Грома Холд" ЕООД (бивша "Агромах", на покойния Методи Бачев, който стана популярен с нецензурни реплики спрямо Бойко Борисов), "Водно строителство-Благоевград" АД и "Европейски пътища" АД. Получените суми от тях според служебното МРРБ са 553 301 844 лв., а тези, за които претендират - 227 776 512 лв.

Във втория слайд се появиха имената на "Пътстрой Бургас" ЕООД, "Бургаспътстрой" АД, "Инфраексперт" АД, "Инжстройинженеринг" ЕООД, "Автомагистрали София" ЕООД, "Хидрострой" АД (знаково име, което стана известно със светкавичната сделка по сливане с "Водстрой" 98, свързвана в миналото с Делян Пеевски), "Инфра експерт" АД, "Пътстрой Габрово" АД, "Инфрастроежи" ООД, "Пътстройинженеринг" "Пътинженерингстрой-Т" ЕАД-Търговище, "Пътинженеринг" АД-Русе, "Битумина ГмбХ" - България ЕООД и "АБ" АД-Хасково. Тук получената обща сума е 452 669 413 лв., а претендираната е 249 565 586 лв.

Последната поредица имена включва "ДЗЗД Нивел ПП" София, "Нивел Строй" ЕООД, "Парсек груп" АД, "Автомагистрали Хемус" АД. Получените от тези компании суми са в размер на 433 727 284 лв., а тази, за която претендират (общо) е 3 269 849 лв. Пълната презентация можете да намерите ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com