X
 
 

Мобилните оператори ни скубят дори при лоша услуга, КЗП ги съди

27759 3
photo of Мобилните оператори ни скубят дори при лоша услуга, КЗП ги съди
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Комисията за защита на потребителите (КЗП) установи наличието на една и съща неравноправна клауза в общите условия на срочните договори и на трите телекома за предоставяне на мобилни услуги.

Въпросната уговорка предвижда клиентите да заплатят прекомерно висока неустойка - всички месечни такси до изтичане срока на договора, в случай на прекратяването му по тяхно желание, независимо по каква причина. Така например, когато потребителят пожелае да прекрати договора дори поради: лошо качество на услугите, неправилно или неточно изпълнение на договора от страна на доставчика, промяна на адреса за ползване на услугата и невъзможност от страна на телекома да я достави на новия адрес или при други, подобни на посочените дотук обективни обстоятелства, потребителят бива задължаван на базата на въпросната неравноправна клауза да заплати на оператора необосновано висока неустойка.

Мобилните оператори ще са задължени да публикуват детайлна карта с обхвата си

Жителите на пограничните райони е добре чрез ръчен режим да избират мобилния си оператор, препоръчва председателят на КРС Веселин Божко...

От КЗП обясняват, че така уговорената неустойка, включена в договорите на телекомите, е изцяло санкционна. Освен това тя излиза извън предвидените по закон присъщите функции на неустойката – обезпечителна, обезщетителна и санкционна, които трябва да са налице едновременно.

В конкретния случай клаузата попада в хипотезата на текст от Закона за защита на потребителите (чл.146 ал.2), който се отнася за предварително изготвени клаузи, върху чието съдържание потребителят не е имал възможност да влияе. В този смисъл клаузите, предвиждащи, че в случай на прекратяване на срочен договор по инициатива на потребителя и независимо от основанието за това, то той дължи неустойка в размер на всички месечни абонаментни такси, дължими до изтичане срока на договора, са неравноправни, тъй като принудително обвързват потребителя и водят до явно неравновесие между правата и задълженията на двете страни по договора.

КЗП е изпратила писма до трите мобилни оператора, с които им представи направените бележки и им даде препоръки за коригиране на цитираните неравноправни клаузи в определени срокове. Телекомите не се съобразиха с препоръките, поради което комисията завежда колективни искове срещу тях за прогласяване на въпросните клаузи за нищожни.

Мобилните оператори не били виновни за SMS измамите

На все повече хора се случва да получат SMS на мобилния си телефон, който гласи: "Спешно! Обади ми се!". Оказва се, че това е измама, к...

Припомняме ви, че на 24 юни с крайно остра позиция Комисията за защита на потребителите (КЗП) излезе срещу един от мобилните оператори във връзка с негови практики срещу възрастни хора. Името на мобилния оператор не се упоменава в позицията на КЗП.

От комисията тогава обясниха в императивен тон, че забраняват "на телеком" да използва уязвимостта на граждани от "третата възраст", като ги подтиква да сключват неизгодни за тях договори, с чиито условия нямат възможност да се запознаят и не разбират и които ги обвързват дългосрочно. У търговеца липсва индивидуален подход, който да улесни възрастните хора в ориентацията им, нещо повече – умишлено използва тяхната накърнимост, установиха проверки на контролния орган.

Actualno.com

Етикети:

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  ДО 2 ИМА НАЧИН АТАКА С НОМЕР 11 ОПЕРАТОРИТЕ БЪЛГАРСКИ И ВСИЧКИ ЧУЖДИ ИЗЕДНИЦИ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Така е , АТАКА ги говори тези неща от години ама предателите Гербълъ дпс и Бсп не им пука
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Moshennizi KATO ZQLATA DQRAVA.Terminal 2 NQMA NACHIN.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  КЗК не е възможно да са се \"събудили\" сами. Някой им е помогнал. Не вярвам обикновен гражданин да ги е сезирал и те нещо да са направили, според ЗАКОНА.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Празнуваме Илинден

Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната...

missing image
Любовен хороскоп за уикенда

Овен Очакват ви вълнуващи дни. Любимият човек може да ви изненада приятно. От друга страна, ако получите покана от някой, който е при...