Мобилните оператори не били виновни за SMS измамите

8286
Мобилните оператори не били виновни за SMS измамите

На все повече хора се случва да получат SMS на мобилния си телефон, който гласи: "Спешно! Обади ми се!". Оказва се, че това е измама, която може да ни струва доста солено. Един от последните случаи е със служители на цяла фирма, които получават в рамките на няколко часа SMS-и от Босна и Херцеговина.

"Относно този случай сме информирали специализираните органи, включително и прокуратурата, защото ние нямаме такива възможности", обясни в сутрешния блок на Нова Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Българите изпратили над 16,5 млн. SMS-а за Коледа

Над 16,5 милиона кратки текстови съобщения са изплатили абонатите на трите мобилни оператора, за да поздравят близките си за Рождество ...

"Най-вероятно от някъде изтича база данни", на мнение е той.

"Печалбата идва от това, че когато се обадите, се говори на чужд език, който не разбирате. Обикновено това е запис, който препраща към пожелание да играете в някаква ТВ игра или нещо друго. Докато вие разберете за какво става въпрос, минават поне 3-4 минути", обясни Божков, предаде КРОСС.

По думите му българските оператори не печелят от това и не трябва да бъдат подозирани, че участват в схемата за измама.

"Ако този телефонен разговор се осъществи, той взима част от сумата, но обикновено има друг оператор, който трансмитира разговора", коментира председателят на КРС. Подобен разговор може да ни коства стотици левове.

Спорове дали да има SMS към тел. 112

Мисля, че е крайно време да се върне държавната агенция „Гражданска защита". Това заяви депутатът от Коалиция за България Христо ...

"Бяха ни известни около 7-8 номера, за които предупредихме операторите и те ги блокираха. Предупредихме и съответните регулатори в дадените държави да предприемат действия и да проследят по тяхна линия за какво става въпрос", обясни Веселин Божков.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com