Политическа позиция за двойния стандарт при храните - трябва специална директива

3202
Политическа позиция за двойния стандарт при храните - трябва специална директива
Снимка: Милена Славкова/Actualno.com

"От много години сме наясно, че съществува двоен стандарт при храните, при услугите също. Обществото не вярваше, че можем да преборим мултинационалните компании и тази тема да бъде призната. От тази гледна точка бе много важно да се отпуснат 2 млн. евро за изследвания в различни държави членки на ЕС за еднаквите продукти, с еднаква марка, но с различно съдържание". Това заяви на работна среща евродепутатът Момчил Неков за изготвянето на парламентарно становище относно "Двойния стандарт при храните в Европейския съюз".

"Внасянето на становище в Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент относно "Двойното качество на продуктите на единния пазар“ е конкретна стъпка, която предприемам, като български евродепутат, и като част от общата кампания срещу тези унизителни за българските граждани търговски практики", каза още Неков, според когото "генералното решение ще бъде създаване на директива, която да регламентира производството и предлагането на продукти, в която категорично да бъде забранено предлагането на една и съща стока, под една и съща марка, от един и същи производител, но с различни съставки и с различно качество".

Момчил Неков: Мария Габриел е политическо назначение и няма стратегия

Мария Габриел е политическо назначение и няма стратегия по нейния ресор "дигитално общество". Тя не каза почти нищо за дигиталните уме...

В дискусията участваха Мая Манолова, омбудсман на Република Бъгария, представители на различни министерства, на БАБХ, Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България и други експерти и представители на различни организации. Целта на срещата беше да се обсъдят конкретни предложния, които да бъдат включени в окончателния вариант на становището, което евродепутат Момчил Неков ще представи в Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент.

"В сферата на храните на европейско ниво няма общ орган, който да следи за различното качество на храните. В становището ще изискваме: в най-кратък срок да бъдат финализирани анализите от изследванията, както и еднозначното прекратяване на практиката на двойното качество. Предлагам да се въведе преходен период и да се даде възможност на бизнеса да има по-голяма видимост в случай, че приготвя продукти по местна рецепта и използва местни суровини и разбира се, уважение на правото на потребителите да правят информиран избор, чрез закупуване на продукт с по-изчерпателно означение", подчерта Момчил Неков.

Като национален омбудсман, който защитава правата на българските граждани към категорично против съществуването на обидната практика на двойните стандарти, от която практика българските граждани са потърпевши. Това е не просто дисцкриминация, това е обида за българските граждани. Добре е, че проблемът бе осъзната и от ЕК и бе поставен на дневен ред през миналата есен, бе категорична Манолова.

Тя припомни, че с помоща на български майки, който живеят в различни точки на Европейския съюз, са направили  изследване на детски храни на една марка, и са установили различни съставки. 

В крайна сметка хиляди работници могат останат без неизплатените си заплати

Пропуск в пакета от мерки за защита при неполучени заплати лишава хиляди работници и служители от обезщетения. Промените, приети в края...

"Отправихме петиция в Европейския парламент до комисията по петиции с настояване да бъде разгледан този въпрос. Нашата петиция е допусната до разглеждане от комисията по петиции и цялата процедура е ЕП ще се развие в следващите месеци", допълни Манолова.

"Ще подкрепя документа, който предлага г-н Неков, защото смятам, че това също е вариант, но моето предложение е по-радикално – настоявам за създаването на европейско законодателство, европейска директива за производството и разпространението на храни, която да забрани предлагането на храни от една марка с различни съставки в различните страни. Настоявам също така за създаването на единен европейски орган, който да контролира наличието на двойни стандарти при храните, защото твърдя, че националните органи не са в състояние да се справят с огромни мултинационални компании", обясни още омбудсманът. 

Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България, изрази друга позиция: "В някои храни и напитки има различни съставки, но с абсолютно равностойно качество. Подкрепяме напълно коректното представяне на етикетите на храните. Резултатите от изследванията показаха най-важното – няма храни, които да са етикетирани със грешен състав. Индустрията работи при единен стандарт. Не може да се третира замяната на бяла захар с глюкозо-фруктозен сироп като нещо, наречено "двойно качество". Трябва да бъде осъзнато, че това една абсолютно приемлива формула, с която работят редица държава. Ние апелираме в декларацията на Ненков да бъдат описани критериите за допустими различия, а не да се слага черно клеймо на всички случаи. Няма как една партита произведена в една държава да бъде абсоютно същата като тази във друга", коментира Величкова.

"Такива се очаква да бъдат аргумените и на мултинационалните компании. Относно допустимите различия - кой ще каже дали 3% мляко или 5% по-малко какао са съществени или несъществени отклонения? Мисля, че коректното е дадена марка и продукт да са с абсолютно еднакво съдържание в целия ЕС. Аргументът, че стоките са безвредни и етикетирани, не следва да бъдат уважени. Всички сме се убедили, че вкусът е различен на продукти у нас и в други държави на ЕС. Ще настоявам това безобразие да бъде прекратено. Допустимият компромис е предложението на г-н Неков, а именно ако има различия на национално ниво да бъдат изрично написани на етикета. Но това да бъде само началото, по-натам ще се борим до край", беше репликата на Манолова.

На 30 април в рамките на българското европредседателство ще се състои голям форум с работно заглавие "Двойният стандарт при храните. Да сложим проблемът на масата".

Съвременното трудово робство у нас - удължено работно време, без договор и без заплата

Предизвикателствата сега са по отношение на извънредния труд, на сумарното отчитане на работно време, което води до това, че реално 8...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика