Предложение за задържане на качествени работници дават от Реформаторския блок

3252
Предложение за задържане на качествени работници дават от Реформаторския блок
Снимка: Thinkstock

Нова схема за повишаване на разполагаемия доход след облагане предлагат депутати от гражданската квота в Реформаторския блок. Според внесени от тях промени в Кодекса за социално осигуряване фирмите, които имат възможност да поемат на 100% социалните и здрави осигуровки на работниците, ще могат да го правят законово и да си приспаднат по-високия разход при определянето на данък печалба. В момента подобен разход не се признава за данъчни цели, а евентуалните вноски за допълнително осигуряване също подлежат на облагане с данък върху разходите.

Един от аргументите, стоящи зад предложението, е и че сега има компании, които покриват на 100% осигуровките на служителите, а не на 60%. Това се прави с цел задържане на служители, изтъкват вносителите. Затова те настояват в този случай фирмите да могат да си приспаднат официално дела на работника и да не плащат данък печалба върху него, уточнява в. "Сега".

Пазарът на труда се възстановява, но хората, които плащат осигуровки спадат

Пазарът на труда се възстановява в последната година и безработицата намалява. В същото време обаче броят на хората, които реално ...

Сметките на база брутно възнаграждение показват, че това ще остави по-висок разполагаем доход при работника. При брутна заплата от 1000 лв. в момента работник получава чисто 783.9 лв. след приспадане на осигуровки и данък общ доход. Ако осигуровката се поеме от работодателя и ДОД се удържи върху доход от 1000 лв., в служителя ще останат чисти 900 лв., а в хазната ще постъпят 100 лв. В същото време работодателят ще плати собствения си дял от 178 лв. и този на работника от 129 лв. - общо 307 лв. Това прави обща данъчна-осигурителна тежест от 407 лв., но от нея работодателят ще си приспадне по-малкия данък върху печалбата заради допълнително признат разход от 129 лв., или 12.9 лв. Така тежестта пада на 394.1 лв., колкото е и в момента. От това излиза, че схемата е неутрална към бюджета.

Този начин на увеличаване на разполагаемия доход при служителите би бил по-евтин от евентуално вдигане на заплатите. Сметките показват, че за да се получи чист доход от 900 лв. както в горния пример, при сегашното разпределение на осигуровките работодателят би следвало да направи общ разход от 1352.47 лв. вместо 1307 лв. В този случай в хазната биха влезли 452.5 лв. от осигуровки и ДОД.

Според бившия социален министър Хасан Адемов тази схема е на ръба на закона. "Ако приходите в хазната не падат, а разполагаемият доход при работника расте и има работодатели, които са склонни да предприемат такава стъпка, защо не?", коментира Адемов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика