Радан Кънев отрече да опитва да спре АМ "Струма" през Кресненското дефиле

10434
Радан Кънев отрече да опитва да спре АМ "Струма" през Кресненското дефиле
Снимка: БГНЕС

В Европейския парламент има петиция от месните хора в Кресна, но нито аз ги познавам, нито те са ме търсили. Петицията не засяга околната среда, а призовава за защита на дребния бизнес – тема, която е важна и чувствителна за нас от център-дясното. В интерес на България е тази петиция да бъде разгледана бързо, за да бъде дадена правна сигурност за труда на за да бъде дадена правна сигурност на предприемчивите български граждани. Това заяви евродепутатът Радан Кънев.

Кънев направи изявлението заради публикация на в. "24 часа" със заглавие "Радан Кънев пробва да спре с петиция "Струма". "Петициите в Европейския парламент не могат да спрат одобрен проект. Проблемът с АМ "Струма" няма нищо общо с петициите. Проблемът на АМ "Струма" е, че не е одобрен. А не е одобрен, защото има много пропуски и дефекти", обясни евродепутатът.

Бъркотията с еврофинансирането за АМ "Струма" през Кресненското дефиле скоро може да мине и през ЕП

Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев е внесъл предложение в комисията по петициите на Европейския парламент да се гласу...

Като доказателство, Кънев посочва и петицията, чийто автор е Димитър Василев. В нея се посочва, че планираното трасе на АМ "Струма" през Кресненското дефиле ще има дългосрочен ефект върху местния туризъм, защото трасето минава по пътя, свързващ сега Кресна и околните малки селца с Благоевград. С петицията се иска магистралата да не минава през дефилето, а да я заобиколи.

Евродепутатът обаче прилага и отговор на Генерална дирекция "Градско и регионално развитие" на Европейската комисия до Галина Василева, директор на дирекция "Координация на програми и проекти" Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Става въпрос за писмото, чието съдържание по отношение на опасността този участък на АМ "Струма" да остане без еврофинансиране, като причина номер едно е липсата на ОВОС и това, че българските власти предвиждат 7 тунела в участъка на Кресненското дефиле, а ОВОС има за само 5 - подробности вижте в този материал! Всъщност в писмото Брюксел излага тезата, че през Кресненското дефиле няма нужда да има магистрала, а обикновен път, защото интензивността на отсечката е много далеч от тези на АМ "Тракия" и АМ "Хемус" - между 4 и 2 пъти по-малко за денонощие (12 200 автомобила през Кресна : 28 230 автомобила по "Хемус" между София и Ботевград : 42 641 автомобила по АМ "Тракия" между София и Пловдив). ЕК смята и, че България не е защитила в достатъчна степен необходимостта през Кресна да минава магистрала, както и че тя ще има много завои заради естеството на терена, което ще доведе до повишена опасност от катастрофи.

Затова и Кънев е категоричен: "Европейската комисия каза на Борисов, че с АМ "Струма" проблемите не са само с екологията:

- Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) не отговаря на проекта.

Ясно е кой ще прави новото трасе на АМ "Струма" при Кресненското дефиле

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) избра кой ще прави трасето на АМ "Струма" при Кресненското дефиле. Офертите бяха три, като печелив...

- Завишаването на разходите по проекта създават съмнение за злоупотреба с финансовите средства.

- Безопасността на водачите и пътниците не е гарантирана, дори напротив. Вкарването на високоскоростен път в трасе с толкова завои създава риск за увеличаване на жертвите.

- Жителите на Кресна ще станат жертва на постоянния стрес през града им да минава натоварена автомагистрала.

Ясно е, че Борисов не може да преглътне и това, че разобличих тайните им схеми да се сговорят за данък върху самолетните билети, с държави, които имат обратен на българския интерес. Вместо да отговори на проблемите и въпросите, Борисов създава фалшиви новини, заблуждава българските граждани и търси изкупителна жертва, която да е виновна за собствената му управленска немощ", завършва Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика