Писмо от ЕК подсказва: Вървим към спиране на еврофинансирането за АМ "Струма"

8344
Писмо от ЕК подсказва: Вървим към спиране на еврофинансирането за АМ "Струма"
Снимка: БГНЕС

Възможно ли е една от гордостите на сегашното управление – АМ "Струма", да се окаже без европейско финансиране? Официално писмо от Европейската комисия във връзка с апликационната форма за финансирането на участъка от магистралата през Кресненското дефиле (лот 3.2 Крупник – Кресна) подсказва, че се задават сериозни неприятности.

Според в. "Капитал", три са основните акценти в писмото. Първо – одобреното с ОВОС трасе на АМ "Струма" през Кресна е различно от това, за което България всъщност иска пари от Европа. Второ – графикът за изграждане и исканите пари са "необмислени" и/или "сгрешени". Трето – има нарушение на евродирективи (Директива за местообитанията, Директива за птиците и Директива по ОВОС). Специално в това отношение Брюксел смята, че проектът е твърде оптимистичен и няма да постигне необходимото опазване на околната среда, предвидено в трите директиви.

Държавата взема крути мерки заради АМ "Струма"

Ще бъдат взети крути мерки спрямо материалите около моста на АМ „Струма” при Дупница. Това каза заместник-министърът на рег...

Предвид спецификата на проекти, финансирани с европейски средства, ако проектът за АМ "Струма" през Кресненското дефиле бъде изпълнен съгласно намеренията на българските власти, то хем може да не получим европари, хем и да има наказателна процедура по Директивата за местообитанията. А с писмото на ЕК, пратено още на 15 октомври, Брюксел всъщност задава редица въпроси точно по изброените по-горе акценти и иска отговор в срок от два месеца. Реално, това е процедурата, която се следва при отваряне на наказателна процедура.

България търси от ЕС 267 млн. евро за лот 3.2, но ЕК твърди, че за този проект може да получим най-много малко под 227,5 млн. евро. Причината е, че в срока до края на 2023 г. сме заявили, че ще завършим 41% от проекта, без обаче да дадем график колко ще напредваме всяка година. Обществените поръчки обаче се бавят и това изглежда все по-малко вероятно – досега оферти излязоха за първата част от лота, припомнете си в този материал какви. А стойността на целия проект е около 1,2 млрд. лева. Той трябва да е следният – път Е-79 в посока към Кулата да е едното платно на магистралата, към Гърция, а другото платно ще мине през планината, източно от дефилето (ето какви бяха обсъжданите пет варианта на магистралата).

Точно днес, 23 октомври, АПИ се похвали, че започва строителството на тунел "Железница". Основен изпълнител е "Джи Пи Груп" - компанията, станала известна с "Джи Пи Гейт" и ремонтът на "Граф Игнатиев" в София. Договорът е за малко над 185 млн. лева, без ДДС, а "Джи Пи Груп" първо се отказа от него точно заради скандалите от миналата година, но бързо прие отново да го изпълни – заради войната по пътищата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика