X
 
 

След "Атомекспо 2019": Накъде поема ядрената енергетика на България?

9800 10
След "Атомекспо 2019": Накъде поема ядрената енергетика на България?
Снимка: БГНЕС
България се опитва да намери изход от задънената улица, в която се намира проектът АЕЦ „Белене“. От друга страна, има и добри новини за АЕЦ "Козлодуй". Това пише в специален коментар за Actualno.com анализаторът Борислав Боев по повод XI Международен форум за ядрена енергетика „Атомекспо 2019“.

В руския курортен град Сочи се събраха представители от над 73 държави, които обсъдиха развитието и проблемите в глобалната ядрена енергетика. В конференцията традиционно присъстваха представители на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ), Световната ядрена асоциация (WNA), както и различни компании в сферата на ядрената енергетика. Тазгодишният форум се проведе под мотото „Ядрените технологии за по-добър живот“, като целта бе да се изтъкнат безспорните предимства на атомната енергия като чист и нискоемисионен енергиен източник.

Русия и Сърбия сключиха споразумение за развитие на ядрената енергетика

Посещението на руския президент Владимир Путин в Сърбия доведе до подписване на пакет от споразумения, с които ще може да се осъществят...

България бе представена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и ръководителите на най-важните ядрени институции у нас - НЕК, Българския енергиен холдинг, Агенцията за ядрено регулиране и АЕЦ „Козлодуй“. Фактът, че всички важни лица в сектора на ядрената енергетика посетиха форума в Сочи, е доказателство за ангажираността и сериозното отношение на страната ни към развитието на атомната енергетика. За България участието е изключително важно, с оглед на идеите на правителството за възобновяване строителството на АЕЦ „Белене“. На „Атомекспо 2019“ традиционно присъстват всички големи компании в сферата на ядрената енергетика като американската „General Electric“, френската „Framatome“, както и финансови институции, участващи във финансирането и консултирането на нови ядрени проекти. Предимството на международни форуми като "Атомекспо" е, че те имат неформален и полуофициален характер. При тях липсва напрежението, често срещано при официалните политически визити. По-спокойната обстановка улеснява преговорния процес между представителите на компаниите и политическите фигури. Често след такива конференции се раждат най-продуктивните и устойчиви споразумения, както на политическо, така и на бизнес равнище.

В рамките на конференцията в Сочи министър Петкова се срещна с фирмите, които са заявили интерес към реализирането на АЕЦ „Белене“ - руската „Росатом“, Framatome и „General Electric“. Вицепрезидентът на „Фраматом“ Фредерик Леливър заяви, че френската компания изготвя документация за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор. „General Electric“ още през декември 2018 г. изявиха желанието си да бъдат доставчик на оборудване за централата. Руската „Росатом“, която е доставчик на основната реакторна технология, също даде индикации, че има интерес за участие. Освен срещите с водещите ядрени компании, енергийният ни министър обяви, че е провела разговори с министъра на иновациите в Сърбия Ненад Попович. Двамата са постигнали принципно съгласие за задълбочаване на сътрудничеството между България и Сърбия в областта на атомната енергетика. Стана ясно, че освен балканските страни, интерес към участие в АЕЦ „Белене“ проявява и Унгария.

Твърде рано е да се правят генерални заключения от провелия се форум, но е видно, че българската страна се опитва да намери изход от задънената улица, в която се намира проекта АЕЦ „Белене“. България е собственик на два чисто нови ядрени реактора ВВЕР-1000/466Б от трето поколение, но строителството на централата се бави вече три десетилетия. За съжаление, през годините АЕЦ „Белене“ остана в съзнанието на повечето хора като символ на корупция, финансови злоупотреби и политическа търговия. Ако старите грешки бъдат допуснати отново – това означава ефективен край на амбициите за втора атомна електроцентрала. Днес реализирането на този проект преминава през две задължителни условия. Той трябва да се случи на пазарен принцип и зад него да стои сериозна финансово-икономическа обосновка. Правилното финансово структуриране и недопускането на злоупотреби е незаобиколимо условие за снижаването на разходите по строителство на централата. Общественото доверие в ядрените проекти може да бъде възстановено само когато те са прозрачни, икономически изгодни и не са символ на корупционни практики.

От „Атомекспо“ имаше и добри новини за АЕЦ „Козлодуй“. От следващата година и пети блок ще започне да използва по-ефективно гориво, което позволява реактора да работи с по-голяма мощност при по-редки спирания за дозареждане. Новите горивни касети съдържат 50 кг повече ядрено гориво, с по-висок процент на обогатяване са и позволяват по-голяма гъвкавост на централата в периодите с увеличено или намалено търсене на електричество. От руския доставчик ТВЕЛ са потвърдили ангажимента си за обезпечаване горивните доставки за централата. След изтичане на сключения договор обаче е нужно да се проведе нова тръжна процедура, на която трябва да бъдат спазени всички национални и европейски изисквания. Ако договорът с ТВЕЛ не бъде подновен, това означава, че други компании като „Westinghouse“ могат да участват в новата процедура за доставка на иновативни горивни касети. 

САЩ спира да продава ядрени технологии на Китай

Съединените американски щати взеха решение да забранят износа на граждански атомни технологии за Китай, предаде БГНЕС, позовавайки се н...

Акцентът върху ядрената енергетика не е случаен. Днес ситуацията в българската енергетика е коренно различна. Агресивната политика на Европейския съюз срещу въглищните централи посредством драстично увеличаване на CO2 квотите вече дава негативно отражение върху финансовите резултати на най-големите ни въглищни комплекси. Технологичният живот на АЕЦ „Козлодуй“ също не е вечен. В условията на тези нови реалности, българското правителство трябва сериозно да преосмисли приоритетите си в енергетиката, особено що се касае до базовата компонента в електроенергийната система. В този ред на мисли изказването на министър Петкова, че АЕЦ „Белене“ е проект със стратегическо значение за цяла Югоизточна Европа, не е изненадващо. По този начин бе даден политически сигнал към съседните държави, които биха могли да се включат с миноритарен дял в проектната компания за изграждането на централата.

Международната конференция в Сочи бе прекрасен шанс за българската страна да си свери часовника с тенденциите в световната атомна енергетика. Обстоятелството, че българската делегация беше представена от висша политическа фигура в лицето на енергийния министър и ръководителите на водещите ядрени организации в страната показва, че България проявява сериозно отношение към атомната енергетика. Участието в „Атомекспо 2019“ дава положителен сигнал и към потенциалните инвеститори, които могат да участват в изграждането на нови ядрени мощности у нас. Реалностите са такива, че без сериозен стратегически инвеститор, страната ни не може да реализира такъв мащабен проект.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Допълнение 8 Допълнение преди 9 месеца Профил на трол?
  България се опитва да намери изход от задънената улица, в която се намира след спиране след натиск от ЕС и САЩ на 1-4 блокове на АЕЦ Козлодуй и проектът АЕЦ „Белене“
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  И точно в какво се състои тази "задънена улица"?? След като имаме точно ДВОЙНО повече мощности, отколкото ни трябват и можем да произведем ДВОЙНО повече ток, отколкото можем да употребим или да продадем?? Затова се налага значителна част от централите и мощностите ни да стоят изключени или в положение на студен резерв. Само руските подлоги говорите глупости и мислите единствено за интере виж още ›› са на Русия, но не и за интереса на България.
  : 5 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Така е, трол - СОРОСоид който пие ракия/парцуца/ без салата, такива ги пише!/четете по-долу и ще се убедите/ Бедно ми... Истината боли педалчета краварски!
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Виждаме, че вътре в русофилската ти глава има само ... пърцуца и педалчета. Толкоз ти е умствения хоризонт. Кажи му русофил и повече не го обиждай. Гнус!
  : 1 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Токът от Козлодуй е евтин, защото централата вече се е изплатила. От Белене ще е толкова скъп, че ще бъде напълно непродаваем. Русия иска да ни натрапи своите допотопни ядрени таралясници. И нашите продажни политици, за да услужат на Русия, ще сключат с "инвеститора" - подставено лице на Русия - тайно споразумение, с което ние гражданите ще се задължим да изкупуваме този прескъп ток.Така виж още ›› ще останем бедни завинаги.
 • Анонимен 5 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Залъгват ни, че инвеститорът щял да плати всичко. Всъщност не е така. България ще трябва да плати инфраструктурата около обекта, както и трасетата, по която енергията се отвежда до потребителите. България ще трябва да плати и за складовите помещения за съхранение на отработеното гориво, което е силно токсично и ще остане такова още хиляди години. Като се калкулират тези разходи излиза, че Българи виж още ›› я НИКОГА НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ НА ПЕЧАЛБА!! Българино, мисли!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Теменужке, вие сте позор. Оставка и затвор!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Ядрената Централа БЕЛЕНЕ е най-голямото предателство на българските интереси след откъсването на Македония!!! Чрез БЕЛЕНЕ Борисов се разкри като агент на руските интереси. Явно го държат с някакъв ужасно срамен компромат, щом продаде България с този заробващ разорителен и корупционен проект!!! Признай, Бойко, ще ти простим всичко! България струва повече от честта ти.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  АЕЦ Белене не е необходима на България. Много по-изгодно е да поставим филтри и пречистващи инсталации на Мариците. Имаме и чудесни условия за малки ВЕц-ове.С изобилното си ослънчаване България може да добива изгодно и слънчева енергия. Белене ще ни постави завинаги под тотална руска зависимост, ще замърси хиляди декари с радиация (защото винаги има известно изтичане)и ще ни постави на огромен ри виж още ›› ск при земетресение или война.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Развитите държави все повече се ориентират към нови технологии, които са безвредни за околната среда. Най-новото поколение фотоволтаици дават значително по-евтина електрическа енергия от ядрените централи, освен това са безопасни и не изискват скъпоструващи хранилища за отработените радиоактивни отпадъци.
Нагоре