Директорът на Stellantis: Митата за китайските електромобили са капан

8140
Директорът на Stellantis: Митата за китайските електромобили са капан
Снимка: iStock

Stellantis очаква сериозна битка с китайските конкуренти на европейския пазар за електромобили, както и значителни социални последици в резултат на това, заяви главният изпълнителен директор на групата Карлос Таварес.

Коментарите за Reuters са сред най-ясно формулираните досега от изпълнителния директор, тъй като напрежението между Пекин, Брюксел и Вашингтон за търговията с електромобили нараства. Очаква се ЕС да реши следващия месец дали да последва САЩ в налагането на допълнителни мита на китайските производители на автомобили.

Американски служители заявиха в сряда, че смятат да ударят произведените в Китай електромобили и материали за електромобили с мита до 100% до 1 август.

ОЩЕ: Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Таварес посочи, че митата върху китайските автомобили, внасяни в Европа и САЩ, са „сериозен капан за страните, които тръгнат по този път“ и няма да позволят на западните автопроизводители да избегнат преструктурирането, необходимо, за да посрещнат предизвикателството от по-евтините продукти на китайските производители.

Снимка: iStock

ЕК ще разкрие първоначално решение за потенциални мита върху вноса на китайски електромобили на 5 юни. Китай заплашва с насрещни мита.

Според Таварес митата само ще подхранят инфлацията в регионите, където бъдат наложени, което потенциално ще се отрази на продажбите и производството.

„Не говорим за дарвинов период, ние се намираме в него“, казва Таварес и добавя, че ценовата битка с китайските конкуренти ще е „много тежка“. „Това няма да е лесно за дилърите. Няма да е лесно за доставчиците. Няма да е лесно за OEM производителите. Както знаем в Европа, всеки говори за промяна, стига промяната да е за някого друго“, казва той.

ОЩЕ: "Това, което не те убива, те прави по-силен": В Китай се надсмиват над новите мита на САЩ

Националистическото правителство на Италия притиска Stellantis да се ангажира с производството на 1 млн. превозни средства годишно в страната, спрямо 750 000 през 2023 г. Таварес не говори конкретно за търсенето на Италия, но очерта свръхкапацитета над европейския автомобилен сектор.

„Китайските производители на автомобили вече са на път да продадат 1,5 млн. превозни средства в Европа, което се равнява на 10% пазарен дял и производство на стойност до 10 завода за сглобяване“, отбелязва Таварес.

 

Снимка: iStock

"Когато се бориш срещу конкуренцията, за да поемеш 30% от предимството по отношение на разходите в полза на китайците, има социални последици. Но правителствата в Европа не искат да се изправят пред тази реалност в момента“, заяви Таварес.

Stellantis миналата седмица обяви, че ще започне да продава електромобили на своя Leapmotor Китайски партньор извън Китай тази година, като започва от Европа през септември.

ОЩЕ: Остра реакция на Пекин след като САЩ вдигнаха митата на китайския внос

Съвместното предприятие Stellantis-Leapmotor, първото между западен и китайски производител на автомобили, предназначено да продава и произвежда електромобили от китайски производител извън Китай, ще помогне на френско-италианската група да разшири своите глобални предложения от бюджетни превозни средства.

„Ние самите ще се опитаме да бъдем китайци, което означава, че вместо да бъдем чисто отбранителни срещу китайската офанзива, искаме да бъдем част от китайската офанзива“, казва Таварес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Как да разберете, че алтернаторът автомобила ви се е повредил

Opel представи нова, по-достъпна версия на електрическата Astra

Какво да направите, ако загубите ключовете от колата си?

Какъв вид защита е необходим за коленете и лактите на моториста: съвети и препоръки

Основателят на BYD обвини Европа и САЩ в нечестна игра

5 храни, които трябва да се избягват, докато се шофира

Китайски технологии ще помагат на Mercedes-Benz да изпревари конкурентите

Защо съвременните коли ръждясват бързо

Бъдещето на Tesla в Германия е под въпрос

Toyota готви революция при двигателите с вътрешно горене

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com