Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Toyota готви революция при двигателите с вътрешно горене

06 юни 2024, 17:53 часа • 14135 прочитания

Toyota е един от производителите, които се отклоняват от преобладаващата тенденция в автомобилната индустрия и продължава да дава приоритет на развитието на двигателите с вътрешно горене. Докато много от автомобилните компании обръщат голямо внимание на електрическите автомобили, японците заявяват ангажимент именно към ДВГ, като обявиха пускането на нова серия четирицилиндрови агрегати.

Кой прави най-надеждните нови коли?

Според Хироки Накаджима - главен технологичен директор на Toyota, бъдещите 1,5- и 2,0-литрови двигатели са „потенциално революционни“, като се различават значително от предлаганите в момента на пазара агрегати.

Снимка: Toyota

„Решаващ фактор за разработването на тези нови двигатели бяха знанията, натрупани от обширната работа на Toyota върху водородни автомобили, особено Mirai. Опитът с водородните двигатели се оказа много полезен за разработването на нови конструкции на силови агрегати, въпреки че самите водородни агрегати не се използват широко", обясни Накаджима.

Още: Японски производители ще правят двигатели без бензин и дизел

В исторически план Toyota е постигнала топлинна ефективност на своите двигатели от около 40%. Тази цифра е значителна, въпреки че конкуренти като Nissan и Mazda съобщават за по-високи нива на ефективност за своите хибридни технологии. Например системата e-Power на Nissan и роторният двигател на Mazda в електрическия кросоувър MX-30 постигнаха топлинна ефективност до 50%.

При проектирането на нови двигатели са решени няколко инженерни проблема, по-специално за прилагане на по-къс ход на буталото. Този избор на конструкция, насочен към създаване на по-компактни двигатели, е създал значителни технически трудности. Компактният дизайн обаче има за цел да подобри оформлението и аеродинамиката на автомобила чрез намаляване на предната площ. В същото време потенциалната загуба на въртящ момент, дължаща се на по-късия ход на буталото, ще бъде компенсирана от моментната реакция на мощността на вградения електрически мотор.

Toyota произведе рекордните 300 милиона автомобила за 88 години

Тези усъвършенствани двигатели с вътрешно горене се планира да бъдат интегрирани предимно в хибридни системи за превозни средства. Toyota се готви да представи голям брой нови превозни средства, оборудвани с тези двигатели до 2027 г.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес