Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 храни, които трябва да се избягват, докато се шофира

11 юни 2024, 16:58 часа • 2026 прочитания

Храненето по време на шофиране са често срещано явление. За някои това се случва по време на почивка от работа, докато други го правят по време на дълго пътуване. Едва ли обаче са много шофьорите, които никога не са употребявали напитки или храна, докато са били зад волана.

В същото време лекарите не препоръчват консумацията на някои храни и напитки по време на пътуване в автомобил. Тяхната употреба може да предизвика проблеми за шофьорите и затова е добре да бъде избягвани.

„Бързи“ въглехидрати, които веднага се усвояват от тялото

Още: Голям проблем с шофирането у нас, за който не се говори: Експертна оценка

Като правило това са сладки неща (шоколад, бонбони, бисквити, сладолед, плодови сокове). Тези въглехидрати предизвикват бързо повишаване на нивата на кръвната захар, което води до резки приливи на енергия, последвани от спад, което е особено проблематично при диабет и наднормено телесно тегло.

Снимка: Auto.Mail

Лактоза (млечна захар), която е част от млякото

Лактозата започва да се смила в най-отдалечените части на червата, но преди да попадне там, предизвиква отделяне на течности, засилва растежа на бактериите и задейства ферментационни процеси, което е от голямо значение за тези, които имат проблеми с червата.

Бързо хранене (пържени картофи, чипс, хамбургери, пица)

Още: Умни пътни знаци ще ни следят дали си чатим, докато шофираме

Поради високото съдържание на трансмазнини, холестерол и сол, тези храни причиняват повишаване на кръвното налягане, подуване и подуване на корема.

Сладки газирани напитки (лимонада, кола)

Те причиняват оригване и киселини, защото стомахът се разтяга поради натрупването на въглероден диоксид в него. В допълнение, такива напитки увеличават жаждата поради голямото количество захар, оцветители и консерванти.

Кафе

Снимка: Auto.Mail

Кафето кара бъбреците да работят по-усилено и по този начин стимулира повишеното уриниране. Ободряващият ефект на напитката се забелязва за кратко време (30 минути), след което действието на кофеина спира и често се появява чувство на сънливост.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес