Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъдещето на Tesla в Германия е под въпрос

06 юни 2024, 17:56 часа • 2179 прочитания

Според статистиката от май 2024 г. продажбите на електрически превозни средства в Германия са намалели с 30,6% спрямо същия период на миналата година. Този спад се дължи на края на държавните субсидии за закупуване на електрически превозни средства в края на 2023 г., което значително намали потребителския интерес към тази категория превозни средства.

Още: Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Общите продажби на автомобили в Германия са намалели с 4,3% през май 2024 г. в сравнение с май 2023 г., според Германската федерална транспортна агенция (KBA). Въпреки това в края на годината има ръст от 5%. Прави впечатление, че продажбите на бензинови автомобили са нараснали с 2,1%, заемайки 38% от пазара, а на дизелови автомобили с 3,2% до 19%. Продажбите на хибриди остават стабилни, като плъгин хибридите отбелязват леко увеличение от 1,7%.

Лидерът при електромобилите - Tesla, е особено силно засегнат, като продажбите са намалели с 64% през май в сравнение с миналата година. За годишен период спадът е 41,4%. Този рязък спад застрашава бъдещите планове на компанията на европейския пазар.

Още: Германски екоактивисти нападнаха фабриката на Tesla край Берлин (ВИДЕО)

Някои производители на автомобили, напротив, показват значителен ръст. Така например Peugeot увеличава продажбите със 70,9%, а китайската марка MG с 51,6%. Сред германските марки Opel показа най-добри резултати с ръст от 29,3%, докато Volkswagen увеличи доставките с 8,7%. Въпреки това марки като BMW, Mercedes и Audi отчитат значителни спадове съответно с 32,5%, 28,9% и 17,7%.

Въпреки доминацията на SUV-моделите, които съставляват 29,3% от новите регистрации, дялът им е намалял с 5,5% спрямо миналата година. Компактните автомобили, напротив, показват ръст от 29,1%, заемайки 20,4% от пазара.

Още: Бързото обезценяване на електромобилите - поредна пречка за навлизането им на пазара

Данните подчертават необходимостта производителите на автомобили да преосмислят стратегиите си в лицето на променящия се пазар и намаляващия интерес към електрическите превозни средства в Германия.

 

 

 

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес