Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо съвременните коли ръждясват бързо

09 юни 2024, 11:33 часа • 9883 прочитания

Само преди няколко десетилетия чуждестранните автомобили бяха истински танкове на колела - каросериите им можеха да издържат на всичко, а металът беше толкова дебел, че устояваше на всякакви условия. Ръжда например не се е появявала по японски и германски коли от десетилетия. Но сега, в ерата на икономиката и масовото производство, ситуацията се промени. Собственик на сервиз за каросерии разкрива защо желязото на съвременните автомобили не е толкова издръжливо, колкото това на старите коли.

Шофьорски грешки, които водят до ръжда по купето на автомобила

През последните години автомобилната индустрия създаде надеждни автомобили, за да спечели доверието на купувачите. С течение на времето обаче екологичните стандарти стават все по-строги, а технологиите – все по-напреднали. И сега капакът и покривът на модерен автомобил могат да бъдат притиснати с леко докосване на пръстите.

Всичко е заради новите изисквания за безопасност на пешеходците. Сега металът на качулката е специално проектиран така, че когато удари човек, той се смачква, омекотявайки удара и предотвратявайки сериозни наранявания. А пластмасовата броня, когато е напукана, причинява само натъртвания, за разлика от металната броня на по-старите модели.

Още: Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

В допълнение, каросерията на по-старите автомобили е много по-малко осеяна със скрити кухини, където се натрупва мръсотия, причинявайки корозия.

Маркетолозите на автомобилните компании отдавна са изчислили „правилния“ жизнен цикъл на автомобилите. Ако преди това колата е служила на собственика си почти две десетилетия, сега те се сменят на всеки три до пет години. В резултат на това производителите не виждат смисъл да правят тела, които да издържат изпитанието на времето. Този подход към технологичния процес осигурява огромни икономически ползи за автомобилните гиганти.

Кой е най-ефикасният метод за почистване на ръжда от метал?

В наши дни производителните вече не третират щателно автомобилите срещу корозия 0 достатъчно е да защити само най-уязвимите места. Но пътищата в много региони през зимата все още са щедро поръсени с реагенти. Следователно ръждивите петна по дъното, калниците и праговете на съвременните автомобили вече не предизвикват шок. Сега SUV дори не защитават рамката, въпреки че в нея има много скрити кухини, където се натрупва мръсотия. В резултат на това корозията разяжда метала.

Изкупуване на стари коли

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес