Как правилно да теглите кола, за да не счупите скоростната кутия

20770
Как правилно да теглите кола, за да не счупите скоростната кутия
Снимка: Freepic

Процесът на теглене на автомобил си някои особености и ако те не бъдат спазвани, това може да доведе до сериозни щети. Най-голям е рискът за скоростна кутия, като това важи най-вече за автоматичните трансмисии (при тези с ръчна смяна на предавките нещата са далеч по-прости).

За да няма проблеми, трябва да се спазват някои правила. Първо, поставете скоростния лост в неутрално положение и освободете ръчната спирачка. На теглещото превозно средство включете късите светлини, а на тегленото превозно средство включете аварийните светлини.



Как шофьорите от глупост развалят вратите на колите си

Намаляването на ресурса на всеки детайл или агрегат в колата е много лесно. За да направите това, е необходимо само да проявите небрежн...

Ако тегленото превозно средство е оборудвано с ръчна скоростна кутия, не трябва да възникват проблеми. Важно е само да закрепите добре въжето за теглене, чиято дължина трябва да бъде от 4 до 6 метра. Максималната скорост на теглене е 50 км/ч.

Автоматичните трансмисии обаче се предлагат в различни видове и с различен брой предавки. Тегленето на автомобили с роботизирана скоростна кутия, която е свързана към двигателя с един съединител, е подобно на тегленето на автомобили с конвенционална „механика“ - просто поставете лоста за смяна на скоростите в неутрално положение. "Роботите" с два съединителя са по-скоро като обикновени автоматичен имат свои собствени ограничения.



При автомобили с класически хидромеханичен автоматик в случай на теглене е предвиден специален авариен режим, който се активира с ключ или чрез натискане на бутон. Това ви позволява да преместите селектора на скоростната кутия в позиция N дори при изключен двигател . Можете да теглите кола на разстояние не повече от 50 км.

За автомобили с CVT (вариатор) важат същите правила. Но има CVT-кутии, които нямат принудителен режим на неутрално положение на селектора. Такива превозни средства могат да бъдат теглени с работещ двигател (ако е възможно). След това системата ще продължи да изпомпва масло, което ще предпази елементите на кутията от преждевременно износване. В противен случай ще бъде по-евтино да се обадите на „Пътна помощ“.

Как да пестите гориво при движение извън града

Най-накрая пролетта дойде и хората вече са по-склонни да пътуват извън града с кола. Автоекспертите на портала NJcar посочват как може ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com