Защо двигателят може да прегрее и през зимата?

12915
Защо двигателят може да прегрее и през зимата?
Снимка: Carsweek

Повечето шофьорите свързват проблема с прегряването на двигателя с летните горещини, но тази ситуация може да възникне и при силен студ. Това е доста често срещано явление през зимния сезон, предупреждават експертите от международната верига за автомобилни сервизи FIT SERVICE.

Шофьорски грешки, които пречат на двигателя да загрее в студа

Прегряването, по правило, възниква поради неизправности в охладителната система. Най-честият проблем е загубата на охлаждаща течност. Ако има изтичане, нивото може да не падне рязко, но постепенно да намалее, така че собственикът на колата може да не открие веднага проблема. Сигналът за „прегряване“ или критично ниско ниво на охлаждащата течност веднага светва на таблото.

Причината за теча до голяма степен е свързана със силните температурни колебания през зимата. При студено време материалите са склонни да се свиват. Всички видове уплътнения, които предпазват различни автомобилни системи от течове, не правят изключение. Маркучите и тръбите в охладителните системи, например, често се втвърдяват от студа. И след като запалите колата и потеглите, те ще се спукат от рязката смяна на температурата. Оттук и възникването на теч в системата.

Още: Какво най-често се разваля в автомобила през зимата

Съща така, когато количеството антифриз падне под минимума, през каналите преминава въздух вместо охлаждаща течност. Той не предава топлина от работещ двигател към радиатора, така че се натрупва горещ въздух и двигателят прегрява. Този проблем се избягва лесно - просто трябва редовно да проверявате нивото на антифриз. Важно е да извършите тази процедура при охладен двигател и на равен терен.

В допълнение, диагностиката в автосервиз ще помогне да се идентифицира на ранен етап проблемът с напукани или износени маркучи, уплътнения и други части на охладителната система.

Блокирал термостат и износена помпа също са често срещани причини за прегряване при студено време. В термостата обикновено се износват корпусът или уплътнението. А в помпата най-често причината за проблема е семеринг или гарнитура. Важно е да смените тези части навреме.

Понякога причината за проблеми с охладителната система може да бъде спукан разширителен съд или дори запушен радиатор. При диагностика в сервиз това лесно може да бъде открито. Затова тази процедура трябва да се извършва през зимния сезон. Отстраняването на дребни проблеми е много по-евтино от възстановяването на двигателя.

Още: Как да предотвратите замръзване на чистачките към предното стъкло

Ако все пак се стигне до прегряване на мотора, веднага трябва да спрете автомобила да не правите опити да го местите на собствен ход. Намерете безопасно място за паркиране и спрете възможно най-скоро. След това е най-добре да извикате влекач и да изпратите колата за ремонт в добър автосервиз.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com