X
 
 

Честваме Рождество на Пресвета Богородица

3623 1
photo of Честваме Рождество на Пресвета Богородица
Снимка: Pravoslavie.bg
Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен е църковен празник посветен на рождението на Богородица. В календара на Българска православна църква празника се отбелязва всяка година на 8 септември, в календара на Македонската православна църква и другите източноправославни църкви по стария календар празникът се чества на 21 септември.

Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица, празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата.

Св. мъченик Евдоксий

Св. мъченик Евдоксий бил военачалник при царуването на Диоклетиан (284-305 г.). Живеел като ревностен християнин. Избухнало жестоко го...

Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат ежегодни събори из цяла България и Северна Македония. Редица църкви и манастири празнуват патронен празник именно на този ден.Според обичаите стопанката на дома приговя празнична пита.Тя не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • истината за дева Мария 1 истината за дева Мария преди 1 седмица Профил на трол?
    Еврейското момиче Мириам (Мария) е обикновено човешко същество, родено след грехопадението, за това не може да бъде "пресвета", така пише в Библията. Единственият пресвят и безгрешен човек, който е бил на тази планета е Божият СИН. НЕГОВАТА земна майка Мириам също е имала нужда от НЕГО за да се спаси душата й. Интересна е историята на поклонението и почитането на това еврейско момиче, тя идва от е виж още ›› зическата древност. Тогава, когато езичниците са се покланяли на богината-майка на боговете. Тя има различни имена в различните езически митологии-Рея(в гръцката, родила е олимпийските богове), Кибела( в римската), Лакшми, Изида и т.н. Тази езическа богиня(идол) е била на особен почит в езическия свят. Когато новобърнатите от езичество на християнство вярващи, но не откъснати от миналото си, са видели в образа на дева Мария нещо, което им напомня миналото-тук също има майка на БОГ. По този начин неусетно езическото поклонение към майката на боговете се прехвърля в християнството в поклонение и вяра в една мъртва жена. ГОСПОД ИСУС( ЯШУА МЕСИЯ на еврейски) е казал да спазваме Законите на ОТЕЦ МУ, а не да почитаме мъртви хора. Новият Завет казва да подражаваме вярата на светиите, а не да им се молим когато умрат и да ги викаме за помощ и спасение.Който призовава мъртви светии и даже дева Мария за спасение-отива директно в ада след смъртта си. Има само едно име,дадено на човеците за спасение и това Името на Единродния БОЖИ СИН - ИСУС ХРИСТОС(ЯШУА МЕСИЯ). Ако уповавате за спасение и помощ на друго име - покайте се, докато е време!!!