Григор Димитров окончателно възкръсна за тениса - победа в пет сета над Федерер (ВИДЕО) на US Open

31786
Григор Димитров окончателно възкръсна за тениса - победа в пет сета над Федерер (ВИДЕО) на US Open
Снимка: Guliver/GettyImages

Най-великият успех в кариерата на Григор Димитров е факт – победа в 5 сета на четвъртфинала на тазгодишния US Open над легендата Роджър Федерер. Българинът изживя истински Ренесанс на кортовете в Ню Йорк и обърна Федерер, след като изоставаше с 0:1 и 1:2 сета – 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2. Така Димитров за пръв път достигна полуфинал на US Open, където ще играе с руснака Данаил Медведев, който отстрани с 3:1 сета Стан Вавринка.

До момента двамата се бяха срещали цели седем пъти на кортовете, но българинът имаше само два спечелени сета. През 2016 година в Бризбън на 1/4-финалите Гришо печели и първия си сет срещу този съперник, но все пак губи след 6:4, 6:7, 6:4. Първата среща между Григор и Роджър Федерер на турнири от Големия шлем е през същата 2016 година в Мелбърн. Тогава в трети кръг Маестрото печели с 6:4, 3:6, 6:1, 6:4.

Първият сет, за съжаление, беше решен още във втория гейм, когато Григор беше пробит на 30, след като направи две двойни грешки и швейцарецът, естествено, се възползва. Оттам-насетне Димитров имаше само един полушанс в петия гейм, когато докара нещата до равенство, но само толкова.

В началото на втория сет Димитров показа, че вече влиза в мача, като стигна до точка за пробив още в първия сервис гейм на швейцареца, но той се справи с гръмотевичен сервис и с брилянтна игра на мрежата. Тенденцията обаче беше видна – Григор печелеше по-лесно на начален удар, а Федерер почна да изпитва затруднения и нашето момче успя да пробие за 4:2 гейма, след плътен ретур и грешка на световния номер 3 от форхенд. Интересен факт е, че до този момент в сета Димитров загуби само 2 точки на свой сервис.

Тестът за Димитров обаче не закъсня – точно в последния възможен момент, при 5:3 гейма и негов сервис, Федерер стигна до 15:40 след умно изиграна точка от форхенд. Григор спаси първата с ас, но на втората направи двойна грешка и пробивът беше върнат в последния момент.

Все пак, по-добре стоящият на корта в този момент беше Григор и той бързо стигна до нова точка за пробив, макар и с малко късмет, след като форхендът му отскочи леко от филето на мрежата. Сетболът беше веднага реализиран, след грешка на Федерер от форхенд – 6:4 за българина!

Третият сет започна равностойно, като мъничкото предимство за българина беше, че сервира пръв. А Григор премина през огромно изпитание в петия гейм, когато изостана с 0:40 на свой сервис, но показа хладнокръвие, водеше разиграванията и наниза 5 поредни точки, за да обърне.

За съжаление, вместо това да послужи като импулс, стана обратното – Федерер бързо изравни за 3:3 гейма, без да показва нерви след изпуснатата голяма възможност и проби веднага след това, като Григор помогна максимално – с двойна грешка точно на точката за пробив. А за капак Димитров не успя да направи рибрейк, като имаше 15:40, но швейцарецът включи на друга предавка и с 4 поредни точки взе своето за 5:3. На всичкото отгоре Федерер изигра най-добрия си гейм на ретур, заковавайки два уинъра директно след първи сервис на Григор, като венецът беше невероятен топспин лоб от форхенд за 15:40, а още при първия сетбол българинът сбърка от бекхенд по правата – 6:3 за швейцареца!

С оглед случилото се в третия сет, четвъртият почна изненадващо – с пробив за Григор, който се възползва от нов спад на нивото на Федерер. Швейцарецът отвърна с натиск в шестия гейм, като стигна до точка за пробив, макар че Григор не пропусна нито един първи сервис 5 пъти поред, но именно сервисът измъкна българина – 4:2 за него!

Димитров изпусна обаче голям шанс в седмия гейм, когато имаше цели 7 точки за пробив, включително 0:40, но Федерер удържа, въпреки някои влудяващи точки, които българинът направи, включително превърнат от паната в уинър бекхенд смач на швейцареца. Това можеше да се окаже много горчиво за нашето момче, като при 5:4 гейма Димитров изостана с 0:40, но той спаси общо 5 точки за пробив с вдъхновена игра, взе своето и изравни сетовете – 6:4 за него в четвъртия!

Преди старта на петия сет за Григор дойде още един позитивен мач – Федерер поиска медицински таймаут. Явно швейцарецът имаше физически проблеми и още в първия гейм българинът проби, след грешка от бекхенд на Роджър, който вече изглеждаше по-изморен, по-бавен, по-тромав и просто по-стар – на 38 години! Бързо дойде и втория пробив в полза на Григор, като Федерер вече играеше само с единични удари, опитваше веднага да излезе на мрежата и логично Димитров печелеше точка след точка - 4:0 за него! Оттук-насетне вече нещата бяха протоколни - Федерер взе два гейма, за да запази честта си, а Григор Димитров се окичи с най-сладката победа!

Гениалният удар на Гришо, който възбуди публиката (ВИДЕО)

Най-добрият български тенисист Григор Димитров си осигури мач срещу маестрото от Швейцария Роджър Федерер на 1/4-финалите на US Open. Б...

Всичко от двубоя Григор Димитров - Роджър Федерер може да научите в Sportlive.bg.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ ИЗПЪЛНЕНИЯ НА ГРИГОР В МАЧА ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕНИС:

След нощно парти: Григор и гореща тенисистка отпрашиха с Ламборгини (ВИДЕО)

Григор Димитров загуби една позиция в световната ранглиста в тениса

Стефанос Циципас разби Каспър Рууд и триумфира в Монте Карло (ВИДЕО)

18-годишният Илиян Радулов е на 1/2-финал на ITF турнир в Испания

Джокович разкри "тайната" да е номер 1 в света дори и на 37 години

Сумата, която спечели Григор Димитров от Мастърса в Монте Карло

Григор Димитров изпусна два мачбола и отпадна от 7-ия в света в Монте Карло (ВИДЕО)

Гришо взе двудневния си мач с Кецманович и се класира на 1/8-финалите в Монте Карло (ВИДЕО)

Новак Джокович посочи един турнир като цел №1 за 2024 година

Дъжд спря Григор Димитров да приключи Кецманович в Монте Карло (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com