X
 
 

Св. преподобни Ксенофонт и Мария

1848 1
Св. преподобни Ксенофонт и Мария
Снимка: Actualno.com/Евгения Чаушева
Преподобни Ксенофонт, съпругата му Мария и техните синове Йоан и Аркадий живели през V век в Цариград. Ксенофонт бил знатен патриций и Бог благословил християнският му брак с двама сина – Йоан и Аркадий. Голямо било благочестието на този богат велможа, който вършил всичко, за да даде на любимите си деца съвършено възпитание не само чрез едно блестящо образование, но и с личния си образцов пример на крайно добродетелен християнин. За да обогати техните знания, той ги изпратил да се учат в стария финикийски град Бейрут, където по онова време имало прочуто училище. При изпращането им благородният баща произнесъл дълго и прекрасно наставление, което е достатъчно за цял учебник по истинско християнско възпитание.

Придружени от своите слуги, благородните младежи се качили на наетия кораб и попътния вятър опънал платната, за да ги отведе към финикийските брегове. Пътуването започнало приятно, но ненадейно се извила все по-застрашителна буря. Разбушуваните вълни подмятали кораба като жалка черупка. Напразно моряците свлекли палтната и употребили всички средства, за да спасят кораба, себе си и своите неопитни пътници. Моряците проявили рядко безчестие: като си давали вид, че вземат предпазни мерки, те се измъкнали с единствената спасителна лодка и оставили кораба с пътниците на произвола на морската стихия. Достойни за своите родители, изпадналите в беда младежи горещо се молели на Бога да пощади младия им живот от гибелните вълни, които напирали да разломят на парчета целия кораб. Йоан и Аркадий мислели в тези страшни минути повече един за друг, за родителите си и за своите слуги, отколкото за себе си. Пълно крушение разчупило на парчета кораба, момчетата съблекли дрехите си, заловили се за отделни корабни отломки и огромните вълни ги откъснали един от други в различни посоки. Повече никой никого не видял. Всеки мислел другия за погинал. Но Бог не оставил никого да погине. Всички до един се спасили, изхвърлени на различни брегове.

Св. Григорий Богослов

Отечеството на свети Григорий Богослов бил град Назианз, във Втора или Южна Кападокия, по името на който той се нарича Назианзин. Родит...

Излязъл на морския бряг, Йоан скърбял повече за смъртта на милия си брат. Той и не помислил да се връща у дома си, за да занесе такава страшна вест на родителите си и сякаш съжалявал, че само той е останал жив. Преживяният страшен ужас извършил пълен прелом в душата му. Едва що избягнатата смърт по-ясно от всичко му показала суетността на земните преходни блага и той още на брега решил да скрие своята тъга и да потърси душевното си спасение в някой от близките манастири. Той усърдно се помолил на Бога да насочи неговите стъпки и скоро се озовал пред портите на една света обител. На почукването се откликнал монахът-вратар и много се учудил от вида на младия странник. Той му подал дреха да скрие голотата си, подкрепил изчерпаните му сили с храна и го разпитал за неволята, която го е довела в този вид в манастира. Като узнал, че корабокрушенецът горещо желае да стане негов събрат, вратарят съобщил на игумена за клетия странник и неговата молба. Игуменът ведната изслушал Йоан и неговата прозорливост му открила, че пред него стои един бъдещ Божи угодник, защото реданието твърди, че това бил самия сетнешен св. Йоан Лествичник. Йоан бил приет в манастира.

Подобна била съдбата и на по-младия брат Аркадий. Сродни по кръв и по дух, двамата братя стигнали до едни и същи решения след преживяната катастрофа. Той имал щастието да срещне на пътя си един прозорлив и свят старец, който го утешил със съобщението, че брат му и останалите техни спътници от кораба са живи и че всички са постъпили в манастири. Това още повече утвърдило решението на Аркадий да последва техния пример и се хвърлил в нозете на стареца с молба да го посвети в монашески чин. Старецът го завел в Сукийската обител на св. Харитон, постригал го и му дал монашеска килия.

Изминали две години без никаква вест от двата синове. Ксенофонт и Мария с растяща тревога напразно чакали вест от своите любими рожби. Най-сетне бащата изпратил верен слуга в Бейрут да потърси младите си господари, но той не открил никаква следа от тях. Сам решил да ги потърси в далечна Атина, която била най-прочутото средище на тогавашната образованост, но и тук търсенията му останали безуспешни. Отчаян тръгнал верният служител за Цариград, но спрял по пътя да почине в един крайпътен дом и там разпознал в лицето на един пътуващ за Светата земя монах едного от слугите, които преди две години тръгнали с младите господари за Бейрут. И узнал страшната истина. Този монах също мислил, че е единственият, който е преживял корабокрушението. Той също нямал сили да занесе такава огромна скръб в дома на добрите си господари и, скрит под покайното монашеско облекло, мислел да отнесе жестоката истина в гроба си.

Голяма била мъката на верния слуга и с много сълзи оплакал горката участ на клетите младежи и на още по-нещастните им родители, които изведнъж били лишени и от двамата си сина.

Привлечени от плача му, околните узнали за великата злочестина и го увещали да се завърни и да съобщи на господарите си за станалото. Той пристигнал в Цариград, влязъл в палата на Ксенофонт, но не посмял да се яви пред никого. Видели го да седи в дълбока скръб и веднага съобщили на Мария за завръщането му. Тя заповядала веднага да се яви при нея, но той не могъл да каже изведнъж истината. Отговарял уклончиво и се оправдавал, че загубил писмото на Йоан и Аркадий, които пишели, че били живи и здрави. Но майчиното сърце предусетило нещо лошо и той повече не издържал.

Бабинден: Позабравените традиции и споменът от детството

Стане ли дума за Бабинден, в съзнанието ми винаги изплуват спомените от детството: широкият двор, родната къща с двете големи дюли отпр...

С горки ридания преданият служител разказал за гибелта на кораба и на нейните синове. Но вместо да припадне от разкъсваща майчинска скръб и да избухне в неудържими ридания, вярващата майка повторила с християнски думи старите библейски слова на многострадалния Иов. Тя забранила на слугата да казва комуто и да било за случилото се и зачакала своя мъж, който още не бил се прибрал в къщи.

Когато тя му съобщила за сполетялото ги нещастие, благочестивият и безкрайно предан на Божията воля Ксенофонт не останал по-долу от героичната си съпруга. Двамата се затворили в своята молитвена стая и през цялата нощ променяли сълзите с молитва и спомен за синовете си с надежда за бъдещия живот на своите чисти и праведни рожби. Изморени от силните преживявания, те задремали и Бог ги утешил с чудно видение на техните деца, от което пламнала надеждата им, че те навярно не са загинали. На сутринта решили да заминат за Йерусалим.

Когато били в околностите на реката Йордан, те срещнали прозорливия старец на малкия си син Аркадий. Той устроил общата щастлива среща най-напред между двамата братя – монаси, а след това и на синовете с техните родители. Тази среща станала в храма Гроба Господен. Братята се познали един друг и прегърнати изливали в радостни сълзи горещата си благодарност към Бога за своето необикновено намиране в ангелския образ на иноческия подвиг. Но родителите не могли да познаят двамата си сина – толкова много били те променени от строгия молитвен и постически живот в своите манастири. Най-сетне в страноприемницата, където били отседнали Ксенофонт и Мария, старецът накарал Аркадий да разкаже пред родителите си своята и на брата си история. Неизказана била радостта, неспирни били общите сълзи от това богоустроено събиране на цялото благочестиво семейство на Ксенофонт.

Старецът изпълнил молбата на родителите да постриже и тях в монашество, след което ги наставил в пътя на иноческото житие. Мария постъпила в женски манастир и достигнала върхове на монашеското съвършенство, като била удостоена с дара на чудотворството и с блажено отшествие във вечността на Божиите угодници. Йоан и Аркадий отишли със стареца си в пустинята, където ги последвал и Ксенофонт, след като раздал цялото си имущество на бедните и освободил всичките си роби. Ксенофонт също се прославил с дар на пророчество, а цялото семейство било причислено от Църквата в лика на светците заради дивните подвизи на своя отшелнически живот.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

Св. Mаксим Изповедник

Преподобни Максим Изповедник - от Цариград. Получил високо образование, заемал висша длъжност в двореца на император Ираклий (VII в.). ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • слово от БОГА 1 слово от БОГА преди 3 седмици Профил на трол?
    СЪД! СЪД! СЪД! (извадка от пророчество 73): Вие, които не приемете Пролятата КРЪВ на ЯХУШУА ХА МАШИАХ (Исус Христос). Обръщам се към всички онези, които МИ се подиграват. Обръщам се към всички онези, които богохулстват против МЕН. Обръщам се към всички онези, които отхвърлят МОЯ СИН ЯХУШУА, вие, които не приемате Пролятата КРЪВ, Пролята за вас, тогава ще излея вашата кръв в гърлата ви. Ще ви на виж още ›› ситя с вашата собствена кръв. .....Кръв ще тече по улиците ви. Кръвта ще стигне до самите ви брегове. Болести, страдания и слабости, за които никога преди не сте чували, ще дойдат на враговете МИ, тези които са решили, че са МОИ врагове. Така че, искате да премахнете МОИТЕ символи и всичко свято далеч от погледа ви, далеч от печати, далеч от клетви, далеч от флаговете. Искате да МЕ изгоните от вашите страни, АЗ ще ви покажа, ще ви напълня с вашата собствена кръв. Тъй като смятате, че няма нищо лошо да убиете бебе, докато то все още е в утробата, тогава ще убия вашите собствени бебета, ще ги убия пред вас. С ръката на Всемогъщия, Живия ЯХУВЕХ, АЗ ще ви покажа, АЗ СЪМ БОГ и няма да бъда подиграван. Тъй като МЕ подигравахте заради МОЯТА милост, много скоро сега ще видите, че няма повече милост. АЗ няма да се извиня на Содом и Гомор и на други градове. Няма да се извиня на Ниневия, защото вашите грехове са още повече, отколкото техните заедно! Вонята на греховете ви достига до МОИТЕ ноздри. Колко малко се смиряват и падат на лицата си. О, ако не беше КРЪВТА на ЯХУШУА ХА МАШИАХ, бих ви унищожил всички вас от човешката раса..... Искате да започнете война с онези, които не са провокирали война. Искате да ги стъпчете под краката си просто защото можете. Виждал съм човешки оръжия, но те не могат да се сравняват с Небесните оръжия. Вие се подигравате на филма наречен „Страстите на Христос”, сега се подигравате с друг филм („Денят след утре”), който ви казва предварително, защото го поставих в езическото съзнание, за да ви покажа предстоящия Съд. И вашите политици се издигат и казват: “Не слушайте, това е смешно, това няма да се случи”, но кои са те да казват? От къде знаят къде АЗ съхранявам дъжда? От къде знаят къде държа вятъра? О, те имат изкуствена машина, която те казват може да контролира времето, но АЗ СЪМ АЗ и АЗ сам ще покажа какво ще правя с тази машина! Ще пречупя дори струните на тази HAARP [Високочестотна активна аврорална изследователска програма]! Ще посрамя онези, които се смятат за мъдри. АЗ НЕ СЪМ ЛИ АВТОРЪТ НА ВСИЧКАТА МЪДРОСТ, а вие не сте създали нищо, това съм АЗ , който съм изобретателят. Само АЗ съм Създател и ще ви покажа какво ще направя с оръжията за масово унищожение, защото ще видите разрушение от Небесата точно така, както видяха Содом и Гомор и седемте града. Така че искате да МЕ подигравате? Сега ще ви покажа какво се случва, когато АЗ, Създателят ви се подигравам. Брачната институция е създадена така, че ние [вие] да сме едно. Тя определено никога не е бил създадена, за да бъдат еднополовите едно цяло. Можете дори да се подигравате на институцията на брака. Ураганите ще дойдат без мярка, както никога досега. Вълните на цунами ще стигнат до брега, те ще бъдат МОИТЕ сълзи. Земята ще се тресе във вълни по целия свят по едно и също време. Така както очите ви са устремени към небето, ще видите ужаси когато сатана идва под прикритие. Вие бяхте в конфликт с МЕН и ще пожънете гнева Ми, защото АЗ, БОГ ЯХУВЕХ ВСЕМОГЪЩИЯТ съм един. О, вие казвате, че намигвам на този грях или на онзи грях, който означава, че на БОГ МУ е все едно. Ако знаеш по-добре и продължаваш да се извиняваш, казвайки безполезни думи, които дори не слушам, АЗ ще ви покажа, АЗ СЪМ БОГ ревнив. Всичко, което сте поставили на първо място преди МЕНЕ, от това сте си направили Бог. … Не казвам това предупреждение на децата СИ; АЗ не заплашвам МОИТЕ Деца, тези, които са МОИ възлюбени, МОИТЕ Бебета, Невястата, Избраните и Отбраните. Не е нужно да се боите от гнева на вашия Отец, докато правите това, което ви казвам да правите. АЗ ще ви пазя, ще ви скрия под покрова на МОИТЕ крила, именно в това помазание влизате..... Сега ви давам ново предупреждение. За тези, които отново вярват в идването на ЯХУШУА, вие използвате думата възнесение, грабване на МОИТЕ верни Жени, Мъже и Деца. Предупреждавам ви сега, ВНИМАВАЙТЕ, МОИ деца, за фалшиво грабване, измислено от тези, на които имате доверие. Когато казват: “Исус е тук”, когато казват: “Исус е там, елате да го посрещнем там” (Матей 24: 23-24). Внимавайте, деца МОИ, за холограми в небето, това ще бъде сатана под прикритие. Защото ново оръжие ще ви покоси. За тези, които не слушат, за тези, които не знаят, те ще бъдат изпарени, те ще станат нищо повече от дим. Тъй като не е нужно да ходите някъде, за да дойде ЯХУШУА; МОЯТ СИН ще дойде там където вие се намирате. Внимавайте, Деца МОИ, ГРАБВАНЕТО НА СИНИЯ ЛЪЧ, което не е грабване, защото злите ще бъдат грабнати, когато мислят, че са дошли да съзерцават лицето на Исус. Позволих им да бъдат измамени, защото ако наистина МЕ чувахте , вие щяхте да знаете МОЕТО Слово [Библията], да знаете че дори избраните ще бъдат измамени. Това е план, това е заговор на врага, само за да ви покаже какво е зло. Не всички, които ще се събират, ще бъдат зли, някои просто не са чули предупреждението, някои не знаят как да чуят гласа МИ, затова ви казвам да ги предупредите. Защото МОЯТ СИН наистина ще дойде, но дявола се опитва да върви напреди, така че ги предупреждавайте.Проверяйте Духа, който говори. Да, вярно е, че мъртвите в Месията ще възкръснат, а вие които останете ще бъдете грабнат във въздуха, за да срещнете МОЯ СИН, но дявола идва преди това. Имайте предвид, тези с уши, слушайте, тези с духовни очи, вижте, за да не се заблудите, когато тази фалшификация се опитва да се появи пред вас. Когато собствените ви политици по целия свят погледнат към небето и кажат: “Идва по-велик Бог от АЗ”, те ще видят феномени; да, ще кажат, че виждат космически кораби. Това ще бъде във вашите новини. От извънземния дори ще вземат интервю. Помнете, когато това стане, Деца МОИ: сатана идва преди МОЯ СИН. сатана се опитва да МЕ подиграва по всички начини, най- голямата насмешка-опитва се да открадне МОИТЕ истински Бебета, Невеста, Избраните и Предопределените. Адът е препълнен и знамения ще излязат от лавата, която ще изригне от различни части на този свят. Земята трепери и се тресе от гнева МИ при приближаването на на МОЯ истински СИН, защото МОЯТА Невеста наистина знае, че МЛАДОЖЕНЕЦЪТ идва. Така сатана се подиграва и се опитва да върви пред МОЯ СИН и да откъсне всичко, което е Свято от погледа на хората, така че те да забравят цената, която МОЯТ СИН е платил. Защото ЯХУШУА ХА МАШИАХ е единственият ви МЕСИЯ, единствената ви пътеводна светлина. Внимавайте, Деца МОИ, ГРАБВАНЕТО НА СИНИЯ ЛЪЧ, което не е грабване, защото злите ще бъдат грабнати, когато мислят, че са дошли да съзерцават лицето на Исус. Позволих им да бъдат измамени, защото ако наистина МЕ чувахте , вие щяхте да знаете МОЕТО Слово [Библията], да знаете че дори избраните ще бъдат измамени. Това е план, това е заговор на врага, само за да ви покаже какво е зло. Не всички, които ще се събират, ще бъдат зли, някои просто не са чули предупреждението, някои не знаят как да чуят гласа МИ, затова ви казвам да ги предупредите. Защото МОЯТ СИН наистина ще дойде, но дявола се опитва да върви напреди, така че ги предупреждавайте.Проверяйте Духа, който говори. Да, вярно е, че мъртвите в Месията ще възкръснат, а вие които останете ще бъдете грабнат във въздуха, за да срещнете МОЯ СИН, но дявола идва преди това. Имайте предвид, тези с уши, слушайте, тези с духовни очи, вижте, за да не се заблудите, когато тази фалшификация се опитва да се появи пред вас. Когато собствените ви политици по целия свят погледнат към небето и кажат: “Идва по-велик Бог от АЗ”, те ще видят феномени; да, ще кажат, че виждат космически кораби. Това ще бъде във вашите новини. От извънземния дори ще вземат интервю. Помнете, когато това стане, Деца МОИ: сатана идва преди МОЯ СИН. сатана се опитва да МЕ подиграва по всички начини, най- голямата насмешка-опитва се да открадне МОИТЕ истински Бебета, Невеста, Избраните и Oтбраните. Адът е препълнен и знамения ще излязат от лавата, която ще изригне от различни части на този свят. Земята трепери и се тресе от гнева МИ при приближаването на на МОЯ истински СИН, защото МОЯТА Невеста наистина знае, че МЛАДОЖЕНЕЦЪТ идва. Така сатана се подиграва и се опитва да върви пред МОЯ СИН и да откъсне всичко, което е Свято от погледа на хората, така че те да забравят цената, която МОЯТ СИН е платил. Защото ЯХУШУА ХА МАШИАХ е единственият ви МЕСИЯ, единствената ви пътеводна светлина.********Прочетете цялото пророчество и другите на сайта на Служението: allmightywind.com / ttp://bulgarian.allmightywind.com/prophecies/