Мартин Скорсезе бе обявен за най-добър режисьор от кинокритиците в САЩ

1223
Мартин Скорсезе бе обявен за най-добър режисьор от кинокритиците в САЩ
Снимка: Getty Images

Даниъл Дей-Луис, който се оттегли от киноиндустрията, се върна, за да връчи на Мартин Скорсезе наградата за най-добър режисьор на Националния съвет на кинокритиците на церемония в Манхатън в четвъртък вечерта. 

Епичният "Убийците на цветната луна" на Скорсезе доминира на 95-ото издание на наградите. Националният съвет на кинокритиците в САЩ определи продукцията за най-добър филм на годината, Скорсезе - за най-добър режисьор и Лили Гладстон - за най-добра актриса.

Дей-Луис бе най-голямата изненада на вечерта. Той напусна актьорската професия, след като приключи снимките на филма на Пол Томас Андерсън "Невидима нишка" ("Phantom Thread") през 2017 г. и оттогава страни от публичността. Британският актьор седеше до Скорсезе на гала вечерята в "Сиприани" на 42-ра улица в Манхатън, преди да му връчи наградата.

Още: Мартин Скорсезе ще получи почетна "Златна мечка" в Берлин

Снимка: Getty Images

"Бях тийнейджър, когато открих творчеството на Мартин", каза Дей-Луис. "Със своя собствена светлина той осветяваше непознати светове, пулсиращи с опасна, неустоима енергия - светове, които бяха така мистериозни за мен и изцяло завладяващи. Той озаряваше обширния красив пейзаж на възможното във филмите и ми изясни какви въпроси трябва да си задаваш, когато работиш с вяра".

Дей-Луис, който работи със Скорсезе в "Бандите на Ню Йорк" през 2002 г. и "Невинни години" през 1993 г., определи работата с режисьора като "една от най-големите радости и неочаквани привилегии в живота си". На сцената, за да получи приза, Скорсезе му върна жеста, като нарече работата с Дей-Луис "едно от най-значимите преживявания в живота ми". "Може би е време за още едно", добави Скорсезе. До него на подиума Дей-Луис се усмихна и протегна ръце.

Още акценти от церемонията

Част от чара на наградите на Националния съвет на кинокритиците е в композирането на двойките на наградени и връчващи призовете. Лора Лини представи отличения за най-добра поддържаща роля Марк Ръфало, двамата бяха във водещите роли в "Можеш да разчиташ на мен" ("You Can Count on Mе"). Пати Смит връчи наградата на Лили Гладстон, предава БТА.

Снимка: Getty Images

Още: Филмови новини: Критиците в Ню Йорк посочиха най-добрата продукция за 2023 г.

Най-вълнуващият момент на вечерта бе, когато Майкъл Джей Фокс се яви на сцената с Дейвис Гугенхайм - режисьор на отличения за най-добър документален филм "Still: A Michael J. Fox Movie". Фокс бе аплодиран на крака от гостите на церемонията, преди да сподели как болестта на Паркинсон е променила за добро живота му. "Паркинсон бе дар и продължава да е", каза Фокс. "Дар е, защото ми даде аудитория, пред която да говоря за нещата, които са възможни". Речта му продължи с шеги, но накрая се върна към заболяването и отбеляза, че то било по-значимо за него от успеха му в развлекателната индустрия. "Просто ми отвори очите по неочакван за мен начин", каза Фокс. 

На церемонията имаше малко изненади, тъй като лауреатите на наградите бяха обявени по-рано, но на нея бе подхвърлена идея за разрешаване на една от най-големите мистерии на наградния сезон. Френската режисьорка Жустин Трие, чийто "Анатомия на едно падане" бе почетен като най-добър международен филм, подсказа на зрителите, които обсъждат дали главната героиня във филма, в ролята - Сандра Хюлер, е виновна за убийството, за което е на съд във филма. "Имам един съвет: гледайте кучето. То е животно. Има инстинкти. Може би то знае", каза Трие.

Още: Ето кои са номинираните за награда БАФТА в категория "Изгряваща звезда"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com