Защо ледът около Антарктида се увеличава

50920
Защо ледът около Антарктида се увеличава

Докато арктическата ледена покривка се топи пред очите ни, затоплянето на планетата увеличава леда върху океана около Антарктида. Това е възможно следствие от ускореното топене на леда, покриващ най-южния континент, предаде БГНЕС.

Това са данни на холандски проучване, публикувано в неделя.

Според проучването, излязло в списание Нейчър геосайънс /Nature Geoscience/, прясната вода от топенето на "ледените езици", които са продължението на континентална ледена шапка в океана, създават слой от студена повърхностна вода. Това спомага за образуването на морския лед /или ледената кора/. Ускорено топене на "ледените езици", заедно със затоплянето, обясняват разширяването на леда около континента.

"За разлика от морския лед в Арктика, ледът в морето около Антарктида е нараснал рекордно през 2010 г.", пишат изследователите от Кралския метеорологичен институт в Холандия.

Това явление е открито при проучване, публикувано през 2012 г. То бе приписвано на въздушните течения и създава "силна отрицателна обратна връзка" върху глобалното затопляне в южното полукълбо, според учените.

"Това е важна и нова научна работа. Тя предлага ново обяснение за увеличаването на площта на морския лед в някои области около Антарктида", каза пред АФП френската палеоклиматоложка Валери Масон-Делмот от Лаборатория за климата и околната среда /LSCE/.

Проучването "има важни последици за развитието на основния /климатичен, бел.ред./ баланс на Антарктида през следващите десетилетия", каза тя, припомняйки, че топенето на ледените шапки на Гренландия и Антарктида дава една трета от покачването на морското равнище по света /една трета е заради топлинното разширение на океаните, другата трета е от топенето на ледниците в планините/.

Но за Пол Оланд, който е полярен океанограф в британски антарктически изследователски център /British Antarctic Survey/, проучването показва, че няма формална връзка между топенето на ледените езици и ледената покривка на Антарктида от една страна и разширяването на ледената повърхност в океана, от друга.

"Има и други възможни обяснения за увеличението на морския лед край Антарктида", пише в коментар Оланд. Той е съавтор на проучването, публикувано през 2012 г., в което се посочва възможната роля на ветровете, за да се обясни този феномен.

"Промените на ветровете променят ледената покривка едновременно разпръсквайки ледовете и пренасяйки по-топли или по-студени въздушни маси над океана, което предизвиква по-голямо или по-малко замръзване", казва океанографът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Климат