Акушерката, пребила бебе в "Софиямед", официално отива на съд

5954
Акушерката, пребила бебе в "Софиямед", официално отива на съд
Снимка: бгнес

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева за това, че на 18 април в отделението „Неонатология” на УМБАЛ „Софиямед” ООД, в стая за интензивно лечение и специални грижи за новородени, направила опит умишлено да умъртви малолетната Никол Димитрова, родена на 14 април, съобщиха от СГП.

Емилия Ковачева е нанесла множество силни удари с ръка и стъклено шише за хранене в областта на главата и тялото на детето, задушавала го е с ръце в областта на врата му. Вследствие на нанесените удари и упражнената сила по отношение на родената преди 4 дни Никол е причинно постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, изразяващо се в причиняването на тежка черепно – мозъчна травма и тежък мозъчен оток. Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалото бебе начин и с особена жестокост и същото макар и довършено, не са настъпили предвидените от закона и исканите от дееца общественоопасни последици от това престъпление, а именно смъртта на детето, поради оказана спешна висококвалифицирана медицинска помощ от лекари в МБАЛ „Токуда болница София „ АД.

Пускат под домашен арест акушерката, пребила бебе

Акушерката Емилия Ковачева, която преби 4-дневната Никол в болница "Софиямед", ще бъде пусната под домашен арест. Това гласи решението ...

До разкриването на престъплението се стигна след постъпване на сигнал от лекари от МБАЛ „Токуда болница София“. Те посочиха, че в болницата е постъпило за лечение бебе в много тежко състояние. След извършените медицински прегледи е установено, че детето е със счупена дясна периатална кост на главата. Констатирани били множеството кръвоизливи на срещуположната лява страна на мозъка, сочещо на извод, че детето е удряно върху главата двустранно. Установено било, че детето е душено и категорично била отхвърлена версията уврежданията да са получени от изпускане на детето, а се касае за синдрома на малтретираното дете. След изследвания била констатирана тежка черепно мозъчна травма, мозъчен оток и кръвоизлив -състояния реално застрашаващи живота.

Вещите лица, изготвили заключението на изготвената по делото тройна съдебно-медицинска експертиза са изразили категоричното становище, че без оказана своевременна медицинска намеса би настъпила смъртта на новороденото дете. Според прокуратурата действията на Ковачева се окачествяват с особена жестокост и садизъм, което личи от продължителността на побоя.

По досъдебното производство са разпитани 31 свидетели, изготвени са съдебно медицинска експертиза за причинените телесни наранявания и съдебно психиатрична експертиза на Ковачева и видео техническа експертиза.

Емилия Ковачева е с ярка за неотклонение „Домашен арест“. Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждане на делото.

Директорът на „Софиямед”: Никъде по света не гледат записите от вътрешните камери в болниците

Физически не е възможно да се преглеждат записите то всички камери в болницата, трябва 8 души да ги гледат 24 часа. Никоя болница в Бъл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com