Слави Трифонов: Получавал съм десетки заплахи за убийство, но заплахата към Ива Митева е нещо различно

18490
Слави Трифонов: Получавал съм десетки заплахи за убийство, но заплахата към Ива Митева е нещо различно
Снимка: БГНЕС

"Заплахите за убийство са нещо нормално в България. Знам, че звучи абсурдно, но е факт.

Аз лично съм получавал десетки. Но заплахата за убийство към председателя на Народното събрание Ива Митева е нещо по-различно.

Тя издава слабост и безсилие на една система, която трябва да си отиде и ще си отиде", заяви с публикация в социалните мрежи Слави Трифонов. По-рано през деня стана ясно, че Митева е получила заплаха за убийство. А ето какво написа още Трифонов:

"Дали заплахата случайно беше получена, след като Ива Митева обяви, че Законът за НСО е приет? Закон, който отнема колите, охраната и привилегиите на министри, депутати, прокурори, бивши премиери, както и на техните семейства? Не мисля, че е случайно.

Двете неща са безусловно свързани. Някои хора искат да си ползват услугите на НСО и НСО да продължат да бъдат преторианци на всяка цена. Но това нещо ще свърши. Няма как. Просто хората не го искат, а властта произтича от хората.

Вчера ГЕРБ, ДПС и БСП бяха партиите, които искаха да бламират тези промени в Закона за НСО, като въобще не се явиха на работа в залата на Народното събрание.

Днес същите партии - ГЕРБ, ДПС и БСП пак не отидоха на работа, този път в парламентарната комисия по правни въпроси, с което блокираха приемането на законопроекта за закриването на специализираните прокуратура и съд.

Специализираните прокуратура и съд ще продължат да съществуват, защото в парламента има специализирали се в тяхното бранене депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП. Но не задълго.

Много се изписа и изговори по адрес на “Има такъв народ” - че е партия, зад която прозира дългата ръка на ДПС, че е партия, която иска да спаси Борисов и Гешев, че е партия, която обслужва политическото статукво. Всъщност, няма значение кой какво говори и внушава, значение имат фактите и реалните действия. Е, тези две политически събития от вчера и днес върнаха нещата от сферата на лъжите и фантазиите обратно в сферата на закономерността и логиката. Депутатите на “Има такъв народ” вчера бяха на работа и гласуваха промените в Закона за НСО, бяха и на работа днес, за да стартират закриването на специализираните прокуратура и съд.

“Има такъв народ” е от едната страна, а от другата страна са ГЕРБ, БСП и ДПС. Заедно. За пореден път. Неявяването им на работа и бойкотирането на тези изключително важни закони са поредното абсолютно доказателство за съществуването на статукво, което брани своите интереси на всяка цена. Заедно.

Такава е политическата обстановка в България. На суверена за пореден път му предстоят избори и той ще трябва да реши. И това, което реши, в него ще трябва да живеем всички."

Самата Митева също коментира заплахата.

Тя определи като странно, че точно днес, когато е имало силни спорове по закона за НСО, е получен сигнал за заплаха за убийство. "Ако кажа, че не се притесних в първия момент, ще излъжа, но странното, е, че се е случило точно днес, когато имаше силни спорове по Закона за НСО. Не ме е страх, по-скоро може би ме е страх за близките ми, за детето ми", коментира тя пред журналисти в Народното събрание. "Ние може да казваме, че сигналът е несериозен, но не се знае какво стои зад него и утре може пък да стане сериозен. Но това значи, че ние, депутатите, не можем да работим оттук нататък, всеки сигнал ще спъва работата ни и ще пресича всеки процес на промяна", каза тя.

Според нея такива са сигналите, които са били представени при изслушванията в комисията, и хората в държавата са охранявани именно въз основа на такива сигнали. Може да не е сериозен сигналът, защото той е буквално едно изречение - "Утре ще убия Ива Митева", обясни Митева. "Такива сигнали бяха представени и на комисията и въз основа на тях е сложена охрана на много лица в държавата, затова искаме тази промяна и не приемам упреците, че съм популист и дребнава. Просто искаме да преразгледаме лицата, основанията, мотивите, решенията да бъдат мотивирани и да се налага охрана, когато е наложително и трябва да се направи, защото това е огромен разход за държавата, обясни председателят на парламента. "Мисля, че сега съм с достатъчно засилена охрана", посочи Митева в отговор на въпрос. "Надявам се службите да проверят сигнала и да могат да кажат наистина ли има заплаха или не, но доста сериозно ми го казаха", коментира тя. Митева разказа, че началникът на НСО я е информирал, че сигналът е в прокуратурата и се проверява.

"Постъпил е сигнал за заплаха за убийство към госпожа Ива Митева. Интересно е съвпадението, че той е дошъл в момента, в който тя обяви от трибуната, че законът за НСО минава на първо четине. Веднага някой се и активирал да изпрати имейл със заплаха за убийсто към госпожа Митева", обясни пък председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. От ИТН изразиха съмнения, че сигналът е свързан с ГЕРБ и ДПС. ГДБОП вече работят по случая. "Жалък и смешен е сигналът", каза Николай Хаджигенов от ИБГНИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Плевнелиев се надява да има правителство, ето какви са вариантите

Политиците поздравиха мюсюлманите за Курбан Байрам

Служебното правителство с кадрови размествания в земеделието

Калоян Методиев остава извън групата на депутатите на БСП в следващия парламент

Ето кой наследи Нинова начело на БСП

Таков: Да затворим една срамна страница в историята на БСП

Христо Иванов ще напусне парламента, след като се закълне

Нинова: Не хвърляйте партията в хаос

Кирил Петков: Заради нас Борисов няма да е премиер

Искащите извънреден пленум в БСП се увеличават

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика