Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служебното правителство с кадрови размествания в земеделието

16 юни 2024, 08:22 часа • 2166 прочитания

Служебното правителство е започнало кадрови размествания в сектора на земеделието. За кратък период има няколко смени в държавните горски предприятия и областните дирекции по земеделие. На някои от постовете като титуляри се връщат кадри на ГЕРБ.

Какви смени са направени?

Начело на областната дирекция Земеделие във Велико Търново се връща Йорданка Стефанова, която оглавяваше тази дирекция от 2014 до 2022 г., пише в. "Сега".

С нов шеф е и областната дирекция по земеделие в Ямбол. Тук начело на дирекцията е назначен Тихомир Койчев, бивш старши експерт в Държавен фонд Земеделие. Кадрови смени има и в две горски предприятия. В управителния съвет на Югопазадното държавно предприятие влиза Иван Чалъков, председател на съюза на животновъдите в България. Чалъков е кадър на ГЕРБ в Сандански. Начело на североизточното държавно предприятие застава Петър Ганев, заемал заместник директорски пост в него в периода 2014-2021 и от 2023 до момента.

ОЩЕ: "Помолих да бъда сменен, ако не се получи едно условие": Земеделският министър проговори за оставката си

Земеделието се оказа един от най-ветровитите ресорси, след като служебният премиер Главчев смени в самото начало на мандата избрания от него за поста нов стар министър Кирил Вътев. За министър бе определен Георги Тахов, дотогава шеф на ДФЗ, и така постът там се оваканти. На него бе назначена Ива Иванова, дотогава заместник-директор във фонда с ресори двете оперативни програми - селска и за морско дело и рибарство. Около назначението на Иванова се разшумя заради предходния ѝ професионален опит като манекен.

Интересите в сектора на земеделието са много големи. ДФЗ работи с милиарди всяка година, приходите на горските предприятия възлизат на десетки милиони. Не е ясно с какъв хоризонт са назначавани новите кадри с оглед на предстоящите избори.

Преструктуриране

Сериозно преструктуриране ще има и в икономическото министерство. На последното си заседание правителството одобри промени в устройствения правилник на ведомството, като преглед на документа показва, че измененията са съществени.

ОЩЕ: Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Промени има във функциите както на министъра, така и на много от дирекциите в специализираната и общата администрация. Вероятно ще има освободени хора, макар че общата численост остава без промяна - 399 души, защото две от специализираните дирекции се закриват, а служителите им се вливат в други.

Окрупняват се съществувалите досега отделно две дирекции "Външноикономическа политика" и "Външноикономическо сътрудничество", вливат се в една дирекция и досегашните "Регистриране, лицензиране и контрол" и "Регулиране на икономическите дейности". Няма промяна в числеността на политическия кабинет на министъра.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес