Честит празник на кукления театър!

12032
Честит празник на кукления театър!

На 21 март 2003 година за пръв път е честван Денят на кукления театър. Решението е взето от Международния съюз на куклените театри към ЮНЕСКО и този ден е посветен на популяризирането и подкрепата на кукленото театрално изкуство.

В София в кукления театър на улица. „Гурко” актьорите от Варна изнесоха постановката „Вълшебното огниво” от Ханс Кристиан Андерсен. За тези, които са пропуснали представлението сутринта, имат възможност да го гледат и привечер.

За първи път у нас – „Крал Лир” едновременно на две сцени

25 март ще остане в историята на българския театър като първата дата, на която се поставя постановка, която може да се гледа едновремен...

По повод празника в Силистра ще се изиграе пиесата „Юнакът Келчо, принцесата и змеят" при вход свободен.

Отново по решение на Изпълнителния комитет на ЮНЕСКО от 1999 година днес се отбелязва и Световният ден на поезията.

Първият куклен театър в България е основан през 1946 година в София от Мара Пенкова с нейни лични средства. Макар тези средства да са били оскъдни по онова време, той успява да предизвика голямо обществено внимание. Само две години по-късно е гласувана държавна субсидия в подкрепа на трупата, която получава статут на първия държавен професионален театър в България.

Първата международна проява на театъра е през 1958 година в Букурещ, а само две години по-късно той вече печели награда “За оригиналност и въображение” от Втория международен куклен фестивал в Букурещ за „Петя и вълка” по Сергей Прокофиев, с режисьори Атанас Илков и Николина Георгиева.

Ново звездно представление от театър „Мелпомена”

Френската комедия „Досадникът” от Франсис Вебер е новото заглавие в афиша на театрална формация „Мелпомена”. Сл...

През 65-те години театърът бележи значителен творчески подем. Поставени са емблематични спектакли, донесли високи отличия и популярност на театъра и кукленото ни изкуство по цял свят – от Куба, САЩ и Канада през страните на Европа до далечна Япония. Примери за това са спектакли като  "Маугли", "Любопитното слонче"; "Златка - Златното момиче", "Пинокио - забранено за деца", "Голямото кихотене", "Приказка за чайка и банда котараци", "Вампирова булка", "Приказка за скитника - крал" и много други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com