Честит рожден ден, Фреди!

43481
Честит рожден ден, Фреди!

Днес легендарният вокалист и основател на рок групата Queen Фреди Меркюри трябваше да отпразнува 67-мия си рожден ден. В негова чест се подготвят тържества по целия свят.

Във Facebook е създадено събитие "Freddie For A Day", което е в подкрепа на борбата със СПИН по цял свят (Виж тук).

Джако и Фреди трябвало да запишат дует

Майкъл Джексън и Фреди Меркюри са планирали да запишат дует, посочва в. "Кориере дела сера", цитиран от БЛИЦ. Общото парче е било озагл...

Тази вечер тематични партита ще има в Хелзинки, Амстердам, Барселона, Мадрид, Брюксел, Копенхаген, Кьолн, Берлин, Мюнхен, Единбург, Флоренция, Венеция, Рим, Лондон, Манчестър, Прага, Париж, Варшава, Краков, Дъблин, Лисабон и дори Буенос Айрес и Токио. Фондацията на негово име (Мercury Рhoenix Тrust) пише, че всеки може да отбележи датата като пусне мустаци, изненада колегите си на работа с някои от емблематичните костюми на изпълнителя или просто дари пари за борбата със СПИН.

Изпълнителят Psy също си сложи мустаци и поднесе пожеланията си за рождения ден на Фреди.


Официалният сайт на Queen пък пуска фланелка със стилизирания лик на вокалиста, която е ограничена до 300 бройки, а всички продажби ще бъдат дарени на благотворителната организацията. Също така по повода в играта Angry Birds се завръща базираният на Фреди Меркюри герой, който беше представен на рождения му ден миналата година.


Откриха гроба на Фреди Меркюри?

Надгробна плоча, посветена на покойния фронтмен на Куин, който почина от СПИН през 1991 г. на 45-годишна възраст, била открита в гробищ...

"Фреди Меркюри е много специален за мен, тъй като на сцената той не изглежда като изпълнител, а като супергерой", казва във видеосъобщение популярният британски комик Мат Лукас, който е също така фен на групата. "Въпреки че смъртта му е трагедия, тя даде живот на фондацията на негово име, която вече е инвестирала милиони и милиони лири за лечението на болни от СПИН и вируса на ХИВ.

Междувременно биографичният филм за изпълнителя, държал диагнозата си в тайна през последните пет години от живота си, окончателно пропадна след творчески разногласия между останалите членове на Queen и ангажирания с ролята Саша Барон Коен.

Истинското име на Фреди е Фарук Булсара. Той е роден 1946 година в Занзибар. Започва да свири на пиано едва 7-годишен. Когато е на 13 години, семейството се премества в Англия. В училище му се подиграват заради необичайната му външност и говор. Без да получи одобрение от родителите си, постъпва в колежа за изкуства и дизайн. Тези умения по-късно Меркюри използва при създаването на герба на групата Куийн.

Като дете Меркюри слуша много индийска музика и едно от първите му влияния идва от боливудския певец Лата Мангещар. Не веднъж споделя, че много е харесвал Лайза Минели още от малък и е бил силно повлиян от мюзикъла "Кабаре".

Състудент запознава Меркюри с музикантите от малкоизвестната група „Смайл“ - Брайън Мей и Роджър Тейлър. След разпадането на „Смайл“ Меркюри, Мей и Тейлър основават „Куийн“, като Фреди е този, който предлага името. Групата сменя няколко басиста, преди към групата да се присъедини Джон Дийкън през юли 1971 година.

Издават нечувани дуети на Джексън и Меркюри

Макар единият да е мъртъв от повече от две десетилетия, а другият - от почти половин десетилетие, Фреди Меркюри и Майкъл Джексън имат н...

Фреди Меркюри умира от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН на 24 ноември 1991 г. на 45 години в Лондон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com