Откриха неизвестно произведение на Бетовен

10924
Откриха неизвестно произведение на Бетовен

След цели 192 години бе открит неизвестен до момента аранжимент на Бетовен за стар химн.

Композиторът написал хармония за грегорианското песнопение Pange Lingua и променил мелодията му, съобщи професорът от университета в Манчестър Бари Купър. Откъсът бил написан в нотна тетрадка, но преди бил смятан за упражнение или композиция за друго произведение.

Проф. Купър познал мелодията на химна и установил, че произведението с времетраене от две минути е неизвестна до момента творба на Бетовен, предаде БГНЕС. Купър, който е водещ експерт по творчеството на Бетовен, заяви, че това е рядък случай, в който композиторът пише религиозна музика.

"Бях много изненадан, когато открих това, не смятах, че той е написал нещо подобно", заяви проф. Купър. Нотната тетрадка, която се съхранява в Берлинската държавна библиотека, датира от около 1820 г. Тя била транскрибирана и публикувана през 2010 г. Проф. Купър съобщи, че учениците на Бетовен не са открили произведение по-рано, защото "то изглеждало като поредица от ноти".

Химнът ще бъде изпълнен в университета в Манчестър днес. Това ще стане 14 години след като проф. Купър предизвика противоречие в света на класическата музика, като създаде Десета симфония, основана на незавършени произведения на Бетовен.

Редактор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com