За осма година “Нощ на музеите и галериите - Пловдив”

13799
За осма година “Нощ на музеите и галериите - Пловдив”

“Нощ на музеите” е замислена и се организира за първи път в Берлин през 1997 г. Днес в Европа почти всички големи градове имат своя музейна Нощ - успешно съчетание на култура, икономика, градска инфраструктура и комуникация.

В България “Нощта на музеите” се провежда в голям мащаб за първи път на 30 септември 2005 г. в Пловдив по идея на Веселина Сариева и галерия “Сариев”. От тогава до днес “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” е ежегодно събитие, емблематично за България, с широка културна програма, голяма посещаемост, което успява да привлече млада аудитория, да има положителен заряд и непрекъснато да развива формата си. За осем години Нощта в Пловдив е посетена от 160 000 човека, 40% от тях гости на града.

В Програмата на “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” участват всички активни държавни и частни музеи и галерии в града със собствени събития, над 60% специално подготвени за Нощта Локациите по време на събитието са над 60 всяка година. Програмата предлага широк избор и свободен достъп на многохилядната публика до музейни и частни колекции, изложби, формални и неформални събития, концерти и др. Има специална детска програма – “Малката нощ”.

„УниАрт“ представя европейска живопис от XVII век до наши дни

На 19 май 2012 г. от 16.00 часа Нов български университет ще открие уникална по рода си университетска галерия, представяща множество з...

През юни 2012 две частни пловдивски галерии и част от основателите на събитието “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” се отказаха от участие, предложиха преустановяване на събитието и предприеха медийна кампания срещу базовите му организатори – фондация “Отворени изкуства”. След проведени срещи в Община Пловдив, публичен отчет на фондация “Отворени изкуства”, медийни изяви, заявена подкрепа от основните спонсори и партньори, обществена анкета: “Има ли нужда Пловдив от Нощта на музеите и галерии?”, в която гласуваха 617 души – от тях 575 се обявиха за подкрепа на събитието (94 %) и 42 души – против (6%), се стигна до решението, което взеха останалите организатори – Община Пловдив, всички музеи и 80% от частните галерии, че събитието е важно за града и ще се организира за поредна осма година.

Тази година „Нощ на музеите и галериите“ в Пловдив ще се проведе в един ден – 21 септември 2012 – в рамките на 10 часа, в над 50 места в града. Програмата е отново разделена на три части: “Музеи и галерии” – 23 участника ; “Култура и клуб” с участието на културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове – 18 участника и “Град и публични пространства” – над 10 проекта. И трите програми ще са отворени в петъчния ден, от 19:00 ч. до 01:00 ч., през нощта.

Редактор: Калина Здравкова

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com