Ердоган заплашва Сирия с военно нападение

5456
Ердоган заплашва Сирия с военно нападение

Турският премиер Реджеп Ердоган заплаши Сирия, че турската армия може да я атакува, понеже по думите му изпраща бунтовници на нелегалната Кюрдска работническа партия ПКК в Турция, за да извършват терористични атаки, съобщава АП, цитирана от Стандарт нюз.

Ако нападенията продължат, ние няма да се поколебаем и ще преминем през границата на сирийска територия, за да унищожим терористите, каза Ердоган в изявление по няколко национални телевизии. Така той подсказа, че турската армия може да предприеме трансгранична военна операция в Сирия, както в Северен Ирак.

Това изявление е във връзка с атаките на кюрдските бунтовници, които през последното денонощие нападнаха 3 войнишки застави в Югоизточен Анадол, убиха 8 войници и двама горски пазачи, раниха много цивилни граждани.

Турският министър на вътрешните работи Идрис Наим Шахин заяви, че армията е убила през юли 115 кюрдски бунтовници. Нелегалната ПКК не спря атаките срещу Турция дори и през свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Експертите свързват това със сирийската криза и плановете на кюрдите за автономия в Сирия, подобна на тази в Северен Ирак.

Ердоган акцентира и на боевете, които продължават с нестихваща сила в Алепо.

Значението на Алепо за Сирия може да се сравни със значението, което има Истанбул за Турция. Алепо е търговското сърце на Сирия. Според идващите до нас сведения, бунтовниците се готвят за силна офанзива. Мисля, че вече се играе на финала. Убеден съм, че режимът на Башар Асад с всеки изминал ден се доближава към своя край, посочва Ердоган.

Редактор: Яна Баярова

Ислямистите създадоха своя армия в Сирия

Сирийският клон на ислямистката организация "Мюсюлмански братя" създаде собствена военна групировка, действаща отделно от Сирийската ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com