Алкохолът пречи на взаимното разбиране

13269
Алкохолът пречи на взаимното разбиране

Една от причините, поради които пората посягат към чашката е желанието да се отпуснат и да улеснят общуването. Ако се забрави за отрицателните му последици, алкохолът наистина разкрепостява, но това, за съжаление, не означава, че помага при общуването. Учените от Илинойския университет в Чикаго  са убедени, че пиенето затруднява интерпретацията от мозъка на социалните сигнали.

Алкохолът потиска активността на амигдалата - зоната на мозъка, която отговаря за емоционалната активност и тази, която е свързана с общуването. Но при обработването на емоциите, както свои така и чужди, участва не само тази област мозъка, а също и зоните на префронталната кора, отговаряща за съзнанието и управлението на поведението.  Алкохолът разрушава връзката между тях.  

В експеримента взели участие 12 доброволци на средна възраст 23 години – 10 мъже и две жени. Всички те обичали да си пийват в компания, средно 7,8 пъти в месеца.  На доброволците дали алкохолна напитка с 16% съдържание на спирт, след което те трябвало да сравнят няколко фотографии.

На снимките били изобразени различни хора. Те били подредени по три. Във всяка тройка към главната снимка трябвало да бъдат присъединени останалите две, които съответстват на нея. Лицата били или неутрални, или изразявали някакви емоции: щастие, страх, гняв и т.н.. Към едно лице, изпитващо гняв, трябвало да бъде присъединено друго и т.н. Едновременно с  това се проследявала мозъчната активност с помощта на магнитен резонанс.

Оказало се, че алкохолът разрушава информационните връзки между амигдалата и областите на кората, които отговарят за вземането на решения и обработването на социалната и емоционалната информация. Следователно, хората, които обичат да си пийват често грешат и не могат точно да сравнят две различни емоционални състояния: те може да объркат радостта със страх, напр.
Освен това алкохолът потиска способността на амигдалата да реагира на заплашителните емоционални сигнали – чуждата злоба и недоволството.

С  други думи спиртните напитки затрудняват емоционалното разбиране: човек представа да възприема правилно невербалното изразяване на емоциите. Като се добави и фактът, че заради алкохола игнорираме чуждото недоволство, не е чудно, че приятелските запои често завършват със скандали и побоища.

Вижте още интересни статии в СРодители

Колко още аборигени не искат да ни знаят?

Миналата седмица се появи новина, че племето маско пиро от Перуанска Амазония се е опитало да установи контакт с цивилизацията. В минал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com