Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 навика, които тайно пречат на вашия кортизол

20 май 2024, 12:52 часа

Фактори като твърде много алкохол и недостатъчен сън повишават нивата на кортизол в тялото ви, вашият хормон на стреса.

Има много разговори за кортизола (който обикновено се нарича хормон на стреса на вашето тяло) в социалните медии, като например как да го намалите, как да го регулирате и признаци, че е твърде висок.

Хронично високите нива на кортизол могат да доведат до здравословни проблеми като високо кръвно налягане и неправилен сърдечен ритъм, и със сигурност, когато те станат големи с течение на времето, те могат да доведат до повишен риск от инфаркт и инсулт.

Повишеният риск от тревожност, депресия и безсъние също върви ръка за ръка с високи нива на кортизол. Когато съберете всичко това заедно, те са значителни.

Като цяло е важно да направите каквото можете, за да разберете кортизола и да намалите високите нива на ненужния кортизол. Експертите казват, че има много безсмислени навици, които намаляват нивата на кортизола, независимо дали ги повишават ненужно или прекъсват основните задачи на кортизола. Ето кои са тези навици:

Постоянно недоспиване

Ако редовно не спите достатъчно, вие вредите на нивата на кортизола.

Нещо повече, ако се налагате да стоите будни до късно всяка вечер, вие обърквате циркадния ритъм на тялото си, което само ще затрудни тялото ви да разбере кога наистина трябва да заспите.

Събуждане по различно време всеки ден

Важно е нашият кортизол да е наистина висок сутрин. Защото имаме това, което се нарича този отговор на събуждане на кортизола и това е част от естествения ни циркаден ритъм. Какво се случва в отговор на сутрешната слънчева светлина – около 6 до 8 сутринта – има клетки в очите ни, които казват на мозъчния ни ствол и мозъка ни, че е сутрин и е време да отделим кортизол.

Необичаен симптом при жените, който показва висок кортизол

Така че ние искаме голямо покачване на нашия кортизол, за да ни помогне да ставаме сутрин, за да ни помогне да се чувстваме будни, да ни помогне да се чувстваме будни, да ни помогне да имаме енергия, да ни помогне да станем от леглото и много от нас не разбират това.

Събуждането в различно време всеки ден е един от начините да се отървете от реакцията на събуждане на кортизола.

Вашият мозък няма представа, че вторник са вашите дни за срещи рано сутринта, няма да е като „оставете ме да задържа този кортизол за сряда до понеделник до ранната ви среща във вторник сутрин ще има този кортизол става, когато естествено се събуди.

Това означава, че ако тялото ви знае, че се събуждате в 7 сутринта всеки ден, то естествено ще знае кога да започне повишаването на кортизола, но ако се събуждате по различно време всеки ден, тялото ви няма да знае кога да започне това събуждане повдигане на отговора на кортизола.

Гледане на стресиращи предавания по телевизията или прелистване на досадни актуализации в социалните медии

Лоши новини: Ако сте човек, който е склонен да гледа задействащи телевизионни предавания или постоянно превърта тревожни новини, вие несъзнателно повишавате нивото на кортизола си.

Когато гледате неща, които са постоянно стимулиращи, това ще повиши състоянието ви на кортизол.

Стресът може да бъде вътрешен или външен. Когато гледате и слушате или чувате неща, които се задействат, тялото ви не знае нищо различно, вие усещате това преживяване по това време. Това създава стрес, повишава нивото на кортизола ви по това време.

Въпреки че чувството на стрес не е страхотно по всяко време на деня, то може да бъде особено вредно преди лягане, тъй като може да наруши графика ви за сън. Добра идея е да прекъснете всички задействащи предавания, филми или актуализации в социалните медии два до три часа преди лягане.

Пиене на твърде много алкохол

Излишният алкохол също допринася за нивото на кортизола. И така, ние смятаме, че алкохолът ни отпуска – и това е така, той ни успокоява – но проучванията показват, че алкохолът всъщност повишава нивото на кортизола ви.

Няма едно определение за прекаляване с алкохол, но официалните насоки казват, че жените не трябва да пият повече от едно питие всеки ден, а мъжете не трябва да пият повече от две.

И твърде много кофеин

Може да искате да преосмислите тази допълнителна чаша кафе. Прекомерните количества кафе също водят до по-високи нива на кортизол.

Освен това нуждата от кафе, за да започнете всеки ден, също може да е знак, че реакцията ви за пробуждане на кортизола не е това, което трябва да бъде.

Не получава слънчева светлина сутрин

Сутрешната слънчева светлина е друг важен начин да поддържате цикъла си сън-събуждане и следователно нивата на кортизол под контрол.

Важно е да получите пет до 10 минути сутрешна светлина в рамките на един час след събуждане, ако е възможно.

Това може да означава да изведете кучето си на разходка, да закусите навън или да отидете на работа пеша, вместо да скочите в автобуса.

Получаването на малко слънчева светлина в очите ви отвън ще бъде полезно – дори в облачен ден все още получавате ползата.

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Когато очите ви усетят тази дневна светлина, производството на кортизол в тялото ви се увеличава, което ви помага да се чувствате по-будни и готови за деня.

Когато очите ни са изложени на слънчева светлина, той изпраща сигнали до мозъка ни да отделя кортизол и да потиска мелатонина, хормон, участващ в съня.

Не знаете как да управлявате стреса си

Много хора, когато мислят за кортизол, се страхуват от кортизола, искат да намалят кортизола и аз започнах разговора, като казах, че кортизолът всъщност е нормална реакция в нашето тяло.

Целта не е да се отървем изцяло от кортизола, а да сме наясно, че това е естествен отговор на стреса и в крайна сметка да имаме по-добри реакции на стреса.

Просто като хора, ние всички имаме стрес, който е специфичен за нашата възраст и сезоните ни в живота, така че нашата цел е да ограничим въздействието на кортизола в нашето тяло, като намалим нивото на кортизола възможно най-бързо, след като е било повишено.

Воденето на здравословен начин на живот – ядене на питателна храна, пиене на достатъчно вода, упражнения – е първа стъпка, а да се научите как да се справяте със стреса, когато се случи, е втора стъпка. Техниките за справяне със стреса могат да включват упражнения за дълбоко дишане, пиене на ботанически чайове, горско къпане (прекарване на около 30 минути сред природата) или правене на нещо, което намирате за забавно.

С други думи, това са малките неща като 7-9 часа сън, лягане по едно и също време всяка вечер и добра рутина за почивка.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес