Ето за какво говорят петната и неравностите по черупките на яйцата ви

21116
Ето за какво говорят петната и неравностите по черупките на яйцата ви
Снимка: Pixabay.com

Независимо дали предпочитате пухкави бъркани яйца, или ги харесвате твърдо сварени или с течен жълтък нагоре, яйцата са се превърнали в основен продукт в нашата диета. Освен че са вкусни, съчетано с препечен хляб и кафе, те са пълни с хранителни вещества. Яденето на яйца е известно, че помага за намаляване на холестерола, намалява риска от сърдечни заболявания и те съдържат качествен протеин, като същевременно са с ниско съдържание на калории. Но някои яйца може да изглеждат малко по-различно от други, като например да имат петниста или неравна черупка, което може да ви попречи да ги ядете.

Никога НЕ поставяйте ЯЙЦАТА в тази част на хладилника

Какво означава, когато има петна или подутини върху яйцето?

Как да чупите яйцата си БЕЗ остатъци на досадните черупки

Начинаещи: Разбийте яйцето на плота Не е срамно да използвате този основен метод: готвачите в тестовата кухня го използват по подразби...

Може да сте забелязали, че някои яйчени черупки са обезцветени с тъмнокафяви петна. Това е известно като "пъстро" яйце. Тези тъмни петна се създават в началото на процеса, докато яйцето пътува през кокошката. Докато яйцето преминава през яйцепровода (органът, който обработва жълтъка и добавя черупката), то се върти. Ако яйцето се върти твърде бавно, докато се движи по тръбата, може да изглежда на петна.

Може също да забележите неравномерно яйце или две в картонената кутия, която току-що сте донесли от магазина за хранителни стоки. „Неравностите“ просто означават, че черупката на яйцата има някаква текстура, вместо да е напълно гладка. Това се случва и в яйцепровода, когато яйцето преминава през кокошката. Може просто да има някакви остатъци в тръбата, докато се образува черупката. Остатъците в яйцепровода са по-чести при по-възрастни или по-млади кокошки, които не получават достатъчно хранителни вещества. Когато това се случи, се отделя калций, който затваря остатъците в черупката.

Безопасно ли е да се ядат яйца на петна или неравности?

Краткият отговор е да.

Със сигурност няма нужда да изхвърляте яйца с някоя от тези физически аномалии. Частта, която има най-голямо значение, когато става въпрос за безопасността на яйцата, е как ги готвите, тъй като най-големият страх около безопасността на яйцата е салмонелата, група бактерии, които причиняват хранително отравяне. Въпреки че може да не е непременно салмонела, потърсете черни или зелени петна вътре в яйчната черупка. Това може да е признак на бактерии или замърсяване.

НЕ знаете това за ЯЙЦАТА, които купувате

Как харесвате яйцата си сутрин? Бъркани, забулени, пържени, в омлет? С толкова много начини да се насладите на яйцата, не е изненада, ч...

Първо, уверете се, че яйцата се съхраняват в хладилника и се използват в рамките на три седмици след покупката за най-добро качество. Дори ако не виждате тъмни цветове вътре в черупката на яйцата, след като я счупите, важно е всичко да е чисто. Ако влезете в контакт със сурово яйце, докато готвите, не забравяйте да измиете добре ръцете си, приборите и всички повърхности, с които яйцето може да е влязло в контакт. Също така се уверете, че яйцата са сварени, докато жълтъците се стегнат.

Перфектните пикантни дяволски яйца и една тайна съставка

Източници:

Mental Floss: “Why Do Eggshells Sometimes Have Weird Bumps and Spots?”

FDA: “What You Need to Know About Egg Safety”

Egg Safety: “Eggs – Inside and Out”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?
Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Игнорирането на хора, които ни дразнят, може да е предизвикателство, но често е необходимо умение за поддържане на спокойствие и здрави взаимоотношения....