Грижовният лекар намалява болката у пациента

15194
Грижовният лекар намалява болката у пациента

Университетът в Мичиган проведе необикновено изследване, резултатите от което показват, че добрите отношения между лекаря и пациента намаляват усещането за болка. Нервната система на болния просто намалява възприемчивостта към неприятните физически усещания.

Явлението е било наблюдавано при девет жени: пет от основната група и четири в контролната. С дамите от основната група лекарите установявали положителни отношения, разговаряли за живота им, не само за болестта. С останалите четири жени медиците прилагали стандартния подход, в който общуването се ограничавало единствено до здравословните проблеми на пациента.

По-късно участничките били разпитани и подложени на изследване с томограф, което позволило да се оцени реакцията на централната нервна система към болката.  По време на изследването се стимулирало усещането за болка. Едновременно с това на жените се показвали снимки на лекари, включително и техния лекуващ.

Задържаха лекар за смъртта на пациент

Лекар от спешната помощ във Варна е задържан по сигнал на близки на онкоболен, съобщи комисар Тодор Иванов - директор на Областната дир...

Оказало се, че при първата група, при вида на лекаря, с когото са установени положителни отношения, реакцията към болка била по-слаба.

Предстои потвърждаване на резултатите от изследването с по-голям брой участници.

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com