Как да изсушим плодове?

3570
Как да изсушим плодове?
Снимка: iStock/Guliver

Сушените плодове изцеждат водното съдържание на пресните плодове. Сушени плодове като боровинки, червени боровинки и кайсии правят здравословни закуски без огромната цена в магазина за хранителни стоки. Сушените плодове са по-универсални и дълготрайни от пресните плодове, независимо дали се консумират на стайна температура или в рецепта за десерт.

Кои плодове са добри за дехидратиране?

Някои плодове са по-добри за дехидратиране от други. Бананите, например, имат задоволителна хрупкава текстура и сладък вкус, когато са изсушени. Ябълки, манго, папая, ананас, череши, ягоди, сливи (известни като сини сливи, когато са сушени) и кайсии са чудесен избор за сушене. Можете също така да дехидратирате зеленчуци като тиквички и зелен фасул за пикантна, хрупкава закуска.

Може ли да се прави бизнес със сушени плодове?

Как да сушите плодове с помощта на фурна?

1. Загрейте фурната до 100 градуса. Температура, по-висока от тази, ще сготви, а не изсуши плодовете.

2. Процесът на предварителна обработка е прост и включва изплакване на плодовете, които трябва да са узрели за оптимален вкус и хранителна стойност. Измийте добре зрелите плодове и ги подсушете с хартиена кърпа. Друг вариант е да накиснете плодовете си в смес от студена вода и лимонов сок или лимонена киселина, което ще ви помогне да предотвратите покафеняването на плодовете.

3. Отрежете всички стъбла или листа. След това използвайте остър нож, за да нарежете тънки филийки.

4. Поставете вашите нарязани плодове на един слой върху лист за печене, покрит с хартия за печене.

5. Общото време за сушене ще отнеме между четири и осем часа в зависимост от размера и водното съдържание на вашите парчета плодове. Отваряйте периодично вратата на фурната, за да проверите напредъка на вашите плодове. Ще разберете кога вашите сушени плодове са готови по текстурата им. Плодът трябва да е леко спаружен и дъвчащ.

6. Съхранявайте сушените плодове в херметически затворен контейнер при стайна температура. Стъклените буркани са добри за съхранение на сушени плодове, ако предпочитате да не съхранявате плодовете си в пластмаса. Съхранени правилно, сушените плодове могат да издържат до една година.

Как да изсушите плодове с помощта на дехидратор за храна?

За да изсушите плодове в дехидратор, подредете подготвените плодови резени на единични слоеве върху тавите на дехидратора и ги поставете в дехидратора. Приложете настройката „плод“ на вашия дехидратор, ако има такъв, или задайте температурата на 85 градуса. Повечето плодове ще отнеме от шест до осемнадесет часа, за да изсъхнат напълно в зависимост от размера на плодовите резени.

Сушените плодове - вреда и противопоказания

Как да използвате сушени плодове?

Сушените плодове са отлични сами по себе си като сушени или като част от рецепта. Помислете за някои идеи за използване на вашите сушени плодове „Направи си сам“.

1. Направете гранола. Вземете вашите сушени плодове и ги смесете с любимите си сухи зърнени храни за домашно приготвено лакомство с гранола.

2. Използвайте сушени плодове в домашна плънка. Традиционният пълнеж получава повече фибри и вкус, когато добавите съставки като сушен ананас, кайсии и череши.

3. Подарете сушени плодове. Кошниците със сушени плодове са цветни подаръци - особено около зимните празници. Включете малко ядки и бонбони за допълнителен празничен вид.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com