Как да се предпазим от молци

19518
Как да се предпазим от молци
Снимка: iStock

В света има около 200 000 различни вида молци. Най-известните и най-досадни видове сред тях включват хранителни молци и молци за дрехи. Тук можете да разберете как се различават двата вида и как можете да разпознаете заразата.

Борба с молци: практически съвети и домашни средства

Докато текстилните молци предпочитат да стоят в гардероби, хранителните молци предпочитат кухни или килери. От чисто оптична гледна точка двата вида молци се различават малко един от друг: и двата са нощни и са с размер само няколко милиметра, имат кафеникав цвят и могат да летят. Най-голямата разлика е, че молците за дрехи увреждат само текстила, докато хранителните молци - по-точно техните изпражнения - са вредни за човешкото здраве. Освен това и двете популации се размножават бързо, ако заразата не бъде разпозната навреме и не се вземат мерки за противодействие. В зависимост от това дали искате да се борите с молците за храна или с молците за дрехи, се препоръчват различни (домашни) средства и процедури. Ще ви кажем кои.

Как да се справим ефективно с молците?

Молците обичат да стоят тихо в гардероба ви и да се радват на дрехите. Ако пък имате буркан с ядки или семена, то не се учудвайте, ако ...

Хранителни молци: Това говори за заразяване

След като женският хранителен молец е оплоден, той може да лети само на кратки разстояния. Затова обикновено пълзи или скача по стените, за да се придвижи напред в търсене на подходящо място за гнездене. След като намери подходящо гнездо, за предпочитане на сухо и тъмно място, тя може да снесе до 500 яйца - в хранителни запаси, съхранявани в лесно достъпни хартиени и найлонови торбички: като зърнени храни или ядки, брашно или ориз, бобови растения или семена. Дори чай и шоколад са в менюто. Те пълзят през най-малките отвори, но могат да влязат и през затворени опаковки. След това ларвите се излюпват и замърсяват вашите запаси. Ще разпознаете заразата най-късно, когато подобните на нишки мрежи, които държат храната ви заедно като лепило, хванат окото ви. Тъй като ларвите са дневни, те (на теория) също могат да бъдат важен индикатор. Въпреки това, поради белезникавия си цвят, те почти не се забелязват с просто око по белите стени. Затова трябва да проверите всички консумативи.

Разпознаване на молци за дрехи: трябва да знаете това

Те са почти магически привлечени от миризмата на животински влакна – като вълна, козина и кожа. Но остатъците от пот по текстила също привличат молци за дрехи. Въпреки това не те са причината за кръглите дупки в дрехите, а техните ларви. Те се излюпват само две седмици по-късно, след като женската е снесла до 250 яйца на тъмно и сухо място. Въпреки че те какавидират само след три месеца и след това живеят малко по-малко от три седмици, това все още е достатъчно време, за да нанесе много щети в килера. Но защо всъщност ларвите предпочитат животински косми? Обяснението е много просто: съдържащият се в него кератин насърчава растежа. Поради тази причина те обикновено не ядат текстил, който е изработен от чисто растителни или синтетични материали (като памук или лен). Защото те буквално ги удрят в стомаха - и не могат да бъдат усвоени от ларвите. И тъй като молците за дрехи са в разгара на сезона от май до септември, за тях е лесно да влязат в дома ви през отворен прозорец. Ето защо винаги трябва да сте нащрек.

Как да се справим с хранителни молци:

Коя е най-добрата защита за дрехите от молци

Рано или късно молците посещават гардероба на всеки и започваме да търсим начин, чрез който ефективно да ги премахнем от там. Тези опит...

Ако сте открили заразена храна, трябва да я изхвърлите в херметична опаковка. След това е препоръчително да прехвърлите всички запечатани консумативи в плътни стъклени, пластмасови или керамични контейнери - тъй като хранителните молци могат лесно да ядат през пластмаса и хартия.

След това е важно да почистите заразените шкафове с прахосмукачка - не оставяйте никакви пукнатини. След това също е полезно да избършете всички повърхности с вода с оцет. Труднодостъпните ъгли могат да се почистват със сешоар, тъй като животните не понасят топлина.

Можете да използвате и естествен враг на хранителния молец: паразитни осиса едва видими с невъоръжено око, но имат свойството да засаждат яйцата си вътре в яйцата на молците - причинявайки смъртта на ларвите. Ако няма повече молци, паразитните оси изчезват.

Друг съвет:  поддържайте кухнята си чиста, тъй като лежащите наоколо трохи вече могат да привлекат хранителни молци. И когато ходите да пазарувате, уверете се, че няма дупки в опаковката – защото по-голямата част от храната, която е заразена с яйца или ларви, е нещо, което носите със себе си от супермаркета.

Как да се отървете от молци по дрехите:

Малко карамфил и МОЛЦИТЕ незабавно ще напуснат шкафа

Молците са едни от най-досадните и неприятни вредители, които успяват да унищожат любимите ни дрехи и обувки. Ако искате обаче да се от...

Има и специални лепкави капани за молци за дрехи, които съдържат феромони и по този начин привличат мъжките - те се придържат към него и умират, за да не могат да оплождат женските и да се размножават. Капаните могат да бъдат поставени, окачени и залепени.

Ако искате да се справите без химическия клуб, можете да използвате и природни средства за борба с молците. Те включват преди всичко сашета с лавандула: Докато хората намират аромата си за много приятен, молците за дрехи не харесват миризмата.

Така наречените пръстени от молци са също толкова ефективни срещу ненаситните молци изработена от кедрово дърво. Техният аромат предпазва насекомите, а също така абсорбира чужди миризми и влага. Ако се шлайфат редовно, ще издържат няколко месеца.

Изперете всички текстилни изделия, които може да са били заразени с молци за дрехи при 60 градуса. От друга страна, деликатните тъкани (като вълна, кожа или коприна) трябва да се съхраняват в найлонов плик във фризера за няколко дни. Тъй като молците не понасят добре нито топлина, нито студ.

Един последен съвет: Ако съхранявате дрехи в мазето или на тавана, молците за дрехи се справят лесно. Поради тази причина е препоръчително да увиете текстила във вестник - тъй като е доказано, че насекомите не харесват мастилото на принтера. Също така има смисъл редовно да проверявате кутиите за заразяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com