Как да се справим ефективно с молците?

13273
Как да се справим ефективно с молците?
Снимка: iStock

Молците обичат да стоят тихо в гардероба ви и да се радват на дрехите. Ако пък имате буркан с ядки или семена, то не се учудвайте, ако намерите молци вътре. Да, дори да затворите плътно буркана, те намират винаги начин как да се промъкнат и стигнат до заветната цел.

Това са едни от най-предпочитаните места за тях – гардеробите и кухненските шкафчета. Те са малки, но това не ги прави глупави. А когато им стане скучно, просто летят из цялата къща и могат да подлудят всеки с присъствието си. Често се опитваме да ги хванем и плеснем с ръце, така се раждат и вицовете за молците. Ако не искате да бъдете главно действащо лице в тях, то има няколко начина, с които можете да предотвратите появата им.

Начини за справяне с молците

Поддържайте чистота в шкафовете

Ако видите летящи молци в дома си, най-вероятно и те са свили свой дом някъде по шкафовете ви. Потърсете именно там, както и в съдържанието на бурканите. Колкото и да ви е жал, по-добре ги изхвърлете и почистете. Когато почистите всичко, можете да използвате различни препарати или бабини рецепти за справяне с молците.

Сода и черен пипер

Например сода и черен пипер се поръсват по шкафовете. Лавандулата също е класически начин да се справите с тях, когато е в букет. Сложете малки пликчета в дрехите, в бурканите с ядки или на местата, където имате съмнение, че има молци.

Малко карамфил и МОЛЦИТЕ незабавно ще напуснат шкафа

Ореховите листа

Ореховите листа също са чудесен природен начин за справяне с насекомите. Сложете букет от тях-тук там и вижте как молците сами ще излязат и ще се махнат от дома ви.

Листа от диви кестени

Когато няма листа от орех есенно време, то тези от дивите кестени вършат същата работа. Прибирайки дрехите, сложете между тях няколко букета или пък по вратите на шкафовете. Така със сигурност ще ги махнете и те няма да ви създават повече проблеми. Когато отново извадите дрехите си на пролетта, няма да намерите дупки по тях.

Мушкато

Мушкатото също ще ви помогне. Освен това, то е много красиво и може да вирее навсякъде, като не се изисква особено големи грижи за него. Идеално е за кухненските рафтове, където определено ще предупреди молците, че тук няма място за тях и да потърсят друго място.

Билки

Ароматът на различни билки и подправки също би ви помогнал да се справите с тези досадни насекоми. Сред тях са мента, мащерка, розмарин, дафинов лист, здравец, карамфил. Дафиновият лист спокойно може да се използва изсушен и да го сложите между дрехите, както и в буркана с ядки или семена. Той няма да промени вкуса или аромата им, но определено ще ги защити от молците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

7 места, които повечето хора забравят да разчистят

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Чистофайници