Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

12667
Къде отслабваме първо, когато губим тегло?
Снимка: iStock/Guliver

Хората искат да отслабнат по много причини: здраве, спортни постижения, външен вид, желание да бъдат в крак с децата или внуците.

Но къде точно теглото ще падне първо е силно индивидуално. Има малко наука, която да предполага, че всички хора отслабват първо в определени области.

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

Виждането на резултати в целева зона на тялото може да бъде мотивиращо, но можете ли да предвидите (или още по-добре да повлияете) къде е вероятно първо да отслабнете? Вероятно не.

Ето какво знаем за науката за разпределението на теглото и регионалната загуба на тегло.

Ролята на генетиката

Генетичните фактори до голяма степен определят къде се разпределят мазнините в тялото ви.

Генетичният анализ показва, че връзката между гените и разпределението на телесните мазнини е по-силна при жените, отколкото при мъжете. Например, ако хората във вашето семейство са склонни да натрупват тегло в бедрата и бедрата, вие също може да напълнеете там.

Проучванията показват, че генетичните фактори също влияят върху загубата на тегло. Например, ако диетите с високо съдържание на протеини и фибри са склонни да работят за вашите родители, има голям шанс те да работят и за вас.

Провеждат се изследвания, за да се открие точно как генетиката може да помогне на здравните специалисти да персонализират програмите за отслабване.

Ролята на вашия пол

Където губите най-много тегло може да има нещо общо с вашия пол.

В едно голямо световно проучване, включващо повече от 2500 души, участниците мъже са склонни да спазват по-малко нискокалорична диета, но все пак са загубили малко повече тегло от участниците жени.

Ролята на възрастта

Ако сте губили тегло преди, може би вече знаете къде тялото ви е склонно да показва загуба на тегло първо.

За някои хора първата забележима промяна може да е в талията. За други гърдите или лицето са първите, които показват промяна.

Това, където първо наддавате или отслабвате, вероятно ще се промени с напредване на възрастта. Както мъжете на средна възраст, така и жените в постменопауза са склонни да трупат тегло около средните си части.

Проучванията показват, че за жени в постменопауза добавянето на упражнения към здравословна диета е от ключово значение за загубата на коремни мазнини.

Правят ли упражненията разлика в това къде първо отслабвате

Повечето от научните доказателства сочат, че не можете да се насочите към конкретно място, за да отслабнете, дори ако концентрирате усилията си за упражнения в тази зона.

Няма доказателства, които да предполагат, че можете да използвате упражнения, за да насочите къде първо губите мазнини по тялото си. Но упражненията могат да подобрят:

  • здраве на сърцето
  • мозъчна функция
  • физическа сила
  • спортна издръжливост
  • общи цели за отслабване

Защо има значение къде отслабвате

Многобройни проучвания потвърдиха, че допълнителната тежест около средната част има по-лоши последици за здравето от допълнителната тежест около ханша и бедрата.

Допълнителното тегло около талията - особено дълбоките висцерални мазнини, които обгръщат органите - повишава риска от развитие на диабет и сърдечно-съдови проблеми, като инфаркт и инсулт.

Как да се отърва от висцералната мазнина

Въпреки че не е задължително да можете да видите загуба на висцерална мазнина, все пак е важно да я управлявате, тъй като може да навреди на вашето здраве.

Изследванията показват, че следните хранителни планове могат да помогнат за намаляване или управление на нивата на висцерални мазнини:

  • диета с нисък гликемичен индекс
  • диета с високо съдържание на растителни или животински протеини
  • порционирани ястия
  • богата на зеленчуци диета
  • диети с ниско съдържание на захар и алкохол

Установено е също, че упражненията помагат за намаляване на висцералните мазнини, особено упражнения с висок интензитет като бягане.

Къде всъщност отива теглото

Вашето тяло разгражда мастните клетки, когато отслабвате. Той използва енергията в тези клетки, за да захранва нивата ви на активност и да поддържа тялото ви топло.

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

След като мастните клетки се метаболизират, страничните продукти напускат тялото ви в пот, урина или въглероден диоксид, когато издишате.

Добре е да губите малки количества тегло за по-дълъг период от време. И всъщност това е за предпочитане.

Повечето лекари са съгласни, че загубата на около 1 до 2 килограма на седмица е идеална за устойчива загуба на тегло. По-бързата загуба на тегло е малко вероятно да продължи, защото е по-трудно да се поддържа в дългосрочен план.

Къде ще отслабнете първо се определя до голяма степен от генетични фактори.

Точно както тялото ви е програмирано да наддава на тегло в определени области, то също е програмирано да отслабва в определени области. Вашият пол, възраст и хормони също играят важна роля за това къде и колко бързо отслабвате.

Повечето изследвания показват, че не е възможно да се насочат определени области за загуба на мазнини. Проучванията обаче показват, че няколко стратегии са ефективни за намаляване на количеството на коремните висцерални мазнини.

Яденето на много постни протеини и зеленчуци, упражненията по-често и ограничаването на приема на въглехидрати, алкохол и захар ще ви помогнат.

Може да не сте в състояние да предвидите кои части от тялото ви ще отслабнат първи, но можете да промените диетата и навиците си за упражнения, така че цялото ви тяло да се възползва от по-здравословния начин на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Как да премахнете мастна бучка под окото?

Как да се откажете от противозачатъчните, без да си навредите?

Мокра възглавница: защо слюноотделяте, докато спите?

Топ 4 зодии, които имат късмет по рождение

От мигрена до остеохондроза: причини за пулсиране в главата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com